Cytrynowe pieczone ziemniaki

Cytrynowe pieczone ziemniaki

4 PORCJE
23 Gotowanie
10 Przygotowanie
0 0

Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (mg)
120 3 0.4 30

Składniki


  • 500 g małych ziemniaków, wyszorowanych i przekrojonych na połowy
  • 1 łyżeczka (15 ml) roztopionej margaryny Flora Original
  • 1 łyżka stołowa (15 ml) soku z cytryny
  • 1 łyżka stołowa (5 ml) drobno startej skórki cytryny
  • 2 łyżki stołowe (30 ml) świeżego szczypiorku, natki pietruszki, bazylii lub zielonej cebulki, drobno posiekane

Przygotowanie

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Włóż ziemniaki do średniej wielkości rondla. Wlej zimnej wody, przykryj i zagotuj.

2. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez około 3 minuty, aż ziemniaki lekko zmiękną. Ziemniaki powinny być mimo wszystko dosyć twarde, w przeciwnym razie podczas pieczenia mogą uzyskać konsystencję purée.

3. W międzyczasie, w małej miseczce ubij margarynę Flora z sokiem z cytryny. Kiedy ziemniaki się ugotują, odcedź je dokładnie. Przełóż ziemniaki do odpowiednio dużej brytfanki.

4. Wymieszaj z mieszanką soku z cytryny i piecz przez około 20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku, obracając ziemniaki co jakiś czas, aż wszystkie będą miały kolor złocisty.

5. Posyp skórką z cytryny, ziołami lub zieloną cebulką i przypraw solą i pieprzem do smaku.

Drukuj

Możesz również lubić

Purée ze słodkich ziemniaków

Purée ze słodkich ziemniaków

0 0
6 PORCJE
1 Łatwe
27 Czas
Naprawdę apetyczne.
Złocista zapiekanka z ziemniaków i ziół

Złocista zapiekanka z ziemniaków i ziół

0 0
8 PORCJE
2 ŚREDNIE
16 Czas
Wypróbuj to smaczne i zdrowe danie.
Pierożki z soczewicą

Pierożki z soczewicą

0 0
8 PORCJE
2 ŚREDNIE
20 Czas
Dziś proponujemy przyjazne sercu danie z soczewicą, która zawiera dużo skrobi,...