Złocista zapiekanka z ziemniaków i ziół

Złocista zapiekanka z ziemniaków i ziół

8 PORCJE
2 ŚREDNIE
1 Gotowanie
15 Przygotowanie
0 0

Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (mg)
140 6 1 200

Składniki


  • 4 łyżki stołowe Flory Original
  • 75 ml drobno posiekanej cebuli
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżki suszonych liści bazylii i tymianku (każdego)
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 kg ziemniaków ze skórką, umytych i pokrojonych na cienkie plasterki

Przygotowanie

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Roztop margarynę w małym garnku lub w mikrofalówce. Posmaruj margaryną naczynie na ciasto o średnicy 25 cm. Do pozostałej części margaryny, dodaj cebulę i przyprawy, mieszając.

2. Ułóż 1/3 plastrów ziemniaków w kolistym kształcie w naczyniu na ciasto. Nałóż 1/3 mieszanki margaryny na wierzch, starając się równomiernie rozłożyć cebulę. Ułóż dwie podobne warstwy.

3. Przykryj i zapiekaj przez 30 minut.

4. Odkryj i zapiekaj dalej przez kolejne 30 minut aż do momentu, gdy ziemniaki staną się miękkie, chrupkie i brązowe na brzegach.

5. Pozostaw na 10 minut, a następnie pokrój na kawałki i podawaj.

Drukuj

Możesz również lubić

Cytrynowe pieczone ziemniaki

Cytrynowe pieczone ziemniaki

0 0
4 PORCJE
33 Czas
Ten przepis to nowe spojrzenie na znane wszystkim pieczone ziemniaki…
Purée ze słodkich ziemniaków

Purée ze słodkich ziemniaków

0 0
6 PORCJE
1 Łatwe
27 Czas
Naprawdę apetyczne.
Duszone warzywa – Caponata

Duszone warzywa – Caponata

0 0
12 PORCJE
3 TRUDNE
40 Czas
Musisz ograniczać kalorie w swojej diecie? Chcesz jeść potrawy przyjazne sercu?...