Duszone warzywa – Caponata

Duszone warzywa – Caponata

12 PORCJE
3 TRUDNE
15 Gotowanie
25 Przygotowanie
0 0

Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (g)
54 1.8 3 0.6 0.16
3%* 2%* 4%* 3%* 7%*

Składniki


  • 500g bakłażana
  • 1 łyżka margaryny Flora (60g)
  • 2 cebule (duże), pokrojone w kostkę (100g)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane (6g)
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę (60g)
  • 1 papryka, pokrojona w kawałki (200g)
  • 20 g natki pietruszki, posiekanej
  • 400 ml pomidorów z puszki
  • 2 cukinie (średnie), pokrojone w plastry (400g)
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka cukru pudru (5g)
  • 1 1/2 łyżeczki suszonej bazylii(10g)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

1. Bakłażana piecz w całości w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 200°C, ostudź go, obierz i pokrój w kostkę.

2. W patelni o szerokim dnie podgrzej margarynę, dodaj do niej cebulę i czosnek, smaż na wolnym ogniu aż składniki staną się miękkie.

3. Dodaj bakłażana i paprykę, wszystko zalej posiekanymi pomidorami. Duś pod przykryciem około 10 minut.

4. Po tym czasie dodaj bazylię, natkę pietruszki, sól i pieprz oraz cukier. Całość dopraw octem winnym do smaku .

Drukuj

Możesz również lubić

Purée ze słodkich ziemniaków

Purée ze słodkich ziemniaków

0 0
6 PORCJE
1 Łatwe
27 Czas
Naprawdę apetyczne.
Złocista zapiekanka z ziemniaków i ziół

Złocista zapiekanka z ziemniaków i ziół

0 0
8 PORCJE
2 ŚREDNIE
16 Czas
Wypróbuj to smaczne i zdrowe danie.
Gotowane szparagi z sałatką z pietruszki

Gotowane szparagi z sałatką z pietruszki

0 0
4 PORCJE
2 ŚREDNIE
20 Czas
Dziś warzywa, które mają same zalety! Szparagi to bogactwo soli mineralnych i...