Gotowane szparagi z sałatką z pietruszki

Gotowane szparagi z sałatką z pietruszki

4 PORCJE
2 ŚREDNIE
20 Przygotowanie
0 0

Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (g)
129 0.4 11.2 2.2 0.27
6%* 1%* 16%* 11%* 11%*
* wskazanego dziennego spożycia określonego na podstawie diety 2000 kcal/ dzień

Składniki


  • 1 pęczek białych szparagów
  • 100g margaryny Flora Original
  • 20g cukru
  • sok z trzech cytryn
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 10g kaparów w zalewie (1 łyżka)
  • 3 szalotki
  • szczypta soli

Przygotowanie

1. Odetnij od szparagów stwardniałe końcówki. Następnie za pomocą obieraczki obierz szparagi zostawiając nienaruszone główki.

2. Zagotuj wrzątek. Dodaj połowę margaryny, sól, cukier oraz połowę soku z cytryny. W tak doprawionej wodzie gotuj szparagi aż będą miękkie.

3. W tym czasie przygotuj sałatkę. Posiekaj drobno liście natki pietruszki, dodaj kapary oraz pokrojoną w drobną kostkę szalotkę. Całość wymieszaj.

4. Odcedź szparagi, jeszcze ciepłe dopraw pozostałym sokiem w cytryny oraz odrobiną soli. Podawaj z Florą Original na wierzchu oraz sałatką z pietruszki.

Drukuj

Możesz również lubić

Kremowy szpinak na śniadanie

Kremowy szpinak na śniadanie

0 0
8 PORCJE
2 ŚREDNIE
25 Czas
Szpinak mało komu kojarzy się z potrawą śniadaniową. Ten przepis sprawi, że...
Flan z kaszy gryczanej

Flan z kaszy gryczanej

0 0
4 PORCJE
3 TRUDNE
75 Czas
Kasza – bardzo pożywne źródło energii! Spróbuj przygotować ją w mniej zwyczajny...
Pierożki z soczewicą

Pierożki z soczewicą

0 0
8 PORCJE
2 ŚREDNIE
20 Czas
Dziś proponujemy przyjazne sercu danie z soczewicą, która zawiera dużo skrobi,...