Kremowy szpinak na śniadanie

Kremowy szpinak na śniadanie

8 PORCJE
2 ŚREDNIE
5 Gotowanie
20 Przygotowanie
0 0

Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (g)
142 2.0 7.4 1.1 0.10
7%* 2%* 11%* 6%* 4%*
* wskazanego dziennego spożycia określonego na podstawie diety 2000 kcal/ dzień

Składniki


  • 350 g szpinaku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml mleka 2%
  • 2 łyżki mąki pszennej (50 g)
  • 40 g margaryny Flora Original
  • 3 łyżki sosu tabasco
  • 1 cebula (100 g) pokrojona w kostkę
  • 1g gałki muszkatołowej
  • 1g ostrej papryki w proszku
  • 4 kromki chleba żytniego pokrojone w kostkę i upieczone w piekarniku
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Przygotowanie

1. W garnku o szerokim dnie rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę i czosnek, dodaj przyprawy w proszku (gałkę, ostrą paprykę). Wszystko razem smaż chwilę.

2. Dodaj szpinak, przesmaż go przez około 3 minuty. Całość zalej mlekiem i doprowadź do wrzenia.

3. W oddzielnym garnku rozpuść margarynę, dodaj do niej mąkę, pomieszaj dokładnie i połącz z ze szpinakiem.

4. Gęstą pastę zmiksuj w malakserze, dopraw do smaku tabasco, przełóż na talerze i podawaj z grzankami z chleba żytniego.

Drukuj

Możesz również lubić

Gotowane szparagi z sałatką z pietruszki

Gotowane szparagi z sałatką z pietruszki

0 0
4 PORCJE
2 ŚREDNIE
20 Czas
Dziś warzywa, które mają same zalety! Szparagi to bogactwo soli mineralnych i...
Złocista zapiekanka z ziemniaków i ziół

Złocista zapiekanka z ziemniaków i ziół

0 0
8 PORCJE
2 ŚREDNIE
16 Czas
Wypróbuj to smaczne i zdrowe danie.
Duszone warzywa – Caponata

Duszone warzywa – Caponata

0 0
12 PORCJE
3 TRUDNE
40 Czas
Musisz ograniczać kalorie w swojej diecie? Chcesz jeść potrawy przyjazne sercu?...