Włoska zupa na zdrowe serce

Włoska zupa na zdrowe serce

8 PORCJE
2 ŚREDNIE
50 Gotowanie
15 Przygotowanie
4 3

Informacje o wartościach odżywczych
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (mg)
191 2.8 0.5 611

Składniki


  • 1 łyżka stołowa margaryny Flora Original
  • 1 duża cebula, posiekana
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone
  • 2 średniej wielkości marchewki, posiekane
  • 2 zmielone ząbki czosnku
  • 796 ml rozgniecionych pomidorów
  • 1 l bulionu wołowego (o niskiej zawartości sodu)
  • 375 ml kapusty, porwanej na strzępy
  • 50 ml świeżej natki pietruszki, posiekanej
  • 1½ łyżeczki suszonych liści bazylii
  • 1½ łyżeczki suszonych liści oregano
  • 250 ml małego makaronu – muszelki, kolanka lub kokardki, nieugotowane.
  • 540 ml fasoli zwyczajnej, odsączonej, można użyć ciecierzycy lub czarnej fasoli.

Przygotowanie

1. Cebulę, seler naciowy, marchewki i czosnek podsmaż na margarynie w dużym rondlu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.

2. Dodaj pomidory, bulion, kapustę i przyprawy. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut.

3. Dodaj pozostałe składniki. Gotuj przez 20 minut, często mieszając.

4. Podawaj ze startym parmezanem.

Drukuj

Możesz również lubić

Zupa brokułowa ze szpinakiem i niebieskim serem

Zupa brokułowa ze szpinakiem i niebieskim serem

0 0
4 PORCJE
2 ŚREDNIE
17 Czas
Brokuły - prawdopodobnie najzdrowsza roślina świata!
Meksykańska zupa z kurczaka z limonką

Meksykańska zupa z kurczaka z limonką

0 0
8 PORCJE
2 ŚREDNIE
30 Czas
Kolejna pyszna i przyjazna sercu propozycja na lunch i ograniczenie tłuszczów...
Włoska zupa pomidorowa a la minestrone

Włoska zupa pomidorowa a la minestrone

0 0
8 PORCJE
2 ŚREDNIE
30 Czas
Gotując zupę w domu dodajemy około 2,5 g soli (625 mg sodu) na porcję 250 ml zupy....