Zielona zupa ze słodko-pikantnym jogurtem

Zielona zupa ze słodko-pikantnym jogurtem

4 PORCJE
1 Łatwe
15 Gotowanie
5 Przygotowanie
3 1

Informacje o wartości odżywczej jednej porcji
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (g)
115 8.2 6.5 1.3 1.6
6%* 9%* 9%* 7%* 27%*

Składniki


  • 25 g Flory Original
  • 1 duża cebula, obrana i drobno posiekana
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
  • 15 g świeżego estragonu, usunąć łodyżki
  • 1 liść laurowy
  • 3 x 75 g torebki rukwi wodnej, umytej
  • 2 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
  • 1 kostka warzywna Knorr przygotowana w 900 ml wrzątku
  • 60 g chudego naturalnego jogurtu
  • szczypta tradycyjnego proszku curry madras
  • 1 łyżka stołowa syropu klonowego lub miodu (opcjonalnie)
  • 1 łyżka stołowa świeżego szczypiorku, posiekanego (opcjonalnie)

Przygotowanie:

1. W garnku na wolnym ogniu podduś cebulkę na Florze Original przez około 10 minut, aż będzie miękka i półprzezroczysta. Dodaj sól i pieprz, estragon, liść laurowy, rukiew wodną i czosnek.

2. Dodaj gorący bulion warzywny, przykryj i gotuj przez 2 minuty.

3. Zmiksuj zupę.

4. Spróbuj i przypraw, jeśli jest to konieczne.

Podawaj w miseczkach na zupę, polej odrobiną chudego jogurtu zmieszanego z tradycyjnym proszkiem curry madras, dodaj odrobinę syropu klonowego lub miodu (opcjonalnie).
Posyp odrobiną posiekanego szczypiorku wedle uznania.

Drukuj

Możesz również lubić

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka

0 0
4 PORCJE
3 TRUDNE
80 Czas
Nieco inna zupa ogórkowa! Świeży ogórek w…
Zupa porowo-ziemniaczana

Zupa porowo-ziemniaczana

0 0
4 PORCJE
2 ŚREDNIE
35 Czas
Zupa porowo-ziemniaczana jest klasyczną potrawą rozgrzewającą. To kremowe, delikatne…
Zupa z dyni piżmowej i szpinaku

Zupa z dyni piżmowej i szpinaku

0 0
4 PORCJE
2 ŚREDNIE
50 Czas
Czy wiesz, że dynia piżmowa jest rodzajem kabaczka?