Zupa porowo-ziemniaczana

Zupa porowo-ziemniaczana

4 PORCJE
2 ŚREDNIE
20 Gotowanie
15 Przygotowanie
0 0

Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (mg)
258 6.6 1 332

Składniki


  • 2 łyżki stołowe margaryny Flora Original
  • 3 średniej wielkości pory, pokrojone w plasterki, tylko biała część
  • 250 ml wrzątku
  • 1 drobiowa kostka rosołowa Knorr
  • 3 średniej wielkości ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 3 średniej wielkości marchewki, pokrojone w plasterki
  • ½ łyżeczki suszonych liści majeranku
  • ½ łyżeczki suszonych liści tymianku
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki mąki uniwersalnej
  • 500 ml odtłuszczonego mleka

Przygotowanie

1. Roztop margarynę w dużym garnku na średnim ogniu.

2. Podsmażaj pory przez 3 do 5 minut lub do momentu, aż będą miękkie. Dodaj wodę, kostkę rosołową, ziemniaki, marchewkę, majeranek, tymianek i pieprz. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie.

3. Rozpuść mąkę w zimnym mleku i, mieszając, wlej do garnka. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż zupa zgęstnieje. Nalej do talerzy i posyp posiekaną natką pietruszki, wedle uznania.

Drukuj

Możesz również lubić

Zielona zupa ze słodko-pikantnym jogurtem

Zielona zupa ze słodko-pikantnym jogurtem

3 1
4 PORCJE
1 Łatwe
20 Czas
Pyszna przyjemność dobra o każdej porze.
Zupa z dyni i jabłek

Zupa z dyni i jabłek

0 0
8 PORCJE
2 ŚREDNIE
50 Czas
Co powiecie na 62 kcal w porcji zupy, czyli 3% wskazanego dziennego spożycia...
Zupa z dyni piżmowej i szpinaku

Zupa z dyni piżmowej i szpinaku

0 0
4 PORCJE
2 ŚREDNIE
50 Czas
Czy wiesz, że dynia piżmowa jest rodzajem kabaczka?