Zupa z dyni piżmowej i szpinaku

Zupa z dyni piżmowej i szpinaku

4 PORCJE
2 ŚREDNIE
30 Gotowanie
20 Przygotowanie
0 0

Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (mg)
116 3.8 0.7 845

Składniki


  • 1½ łyżki Flory Original
  • 1 por (tylko części jasnozielone i białe), pokrojony na plasterki
  • 2 ząbki czosnku, zmielone
  • ¼ łyżeczki pikantnych płatków chilli
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 500 ml dyni piżmowej, obranej, bez nasion, pokrojonej w kostkę
  • 1 mała marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
  • 1litr bulionu drobiowego
  • 500 ml liści młodego szpinaku, grubo posiekanego
  • 50 ml posiekanej świeżej kolendry , opcjonalnie ostry sos paprykowy do smaku

Przygotowanie

1. W dużym rondlu lub garnku roztop margarynę na średnim ogniu. Dodaj pory i czosnek. Podsmażaj przez 3 minuty, aż zmiękną i będą aromatyczne.

2. Dodaj płatki chilli, kmin, dynię piżmową i marchewki, mieszając przez 1 minutę.

3. Dodaj bulion; doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie.

4. Dodaj szpinak i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 2-3 minuty.

5. Dopraw do smaku ostrym sosem paprykowym i udekoruj posiekanym świeżym wedle uznania.

Drukuj

Możesz również lubić

Zupa z dyni i jabłek

Zupa z dyni i jabłek

0 0
8 PORCJE
2 ŚREDNIE
50 Czas
Co powiecie na 62 kcal w porcji zupy, czyli 3% wskazanego dziennego spożycia...
Zupa brokułowa ze szpinakiem i niebieskim serem

Zupa brokułowa ze szpinakiem i niebieskim serem

0 0
4 PORCJE
2 ŚREDNIE
17 Czas
Brokuły - prawdopodobnie najzdrowsza roślina świata!
Zielona zupa ze słodko-pikantnym jogurtem

Zielona zupa ze słodko-pikantnym jogurtem

3 1
4 PORCJE
1 Łatwe
20 Czas
Pyszna przyjemność dobra o każdej porze.