Pomidory z szczypiorkiem

Pomidory z szczypiorkiem

2 PORCJE
1 Łatwe
20 Gotowanie
30 Przygotowanie
0 0

Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (g)
237 5.2 8.6 2.1 0.30
12%* 6%* 12%* 10%* 12%*
*% wskazanego dziennego spożycia określonego na podstawie diety 2000 kcal/dzień

Składniki


  • 4 pomidory(500g)
  • 1 zółtko jaja i białko z 3 jaj
  • 200 ml jogurtu naturalnego 0,5 %
  • 20 g Flory light
  • 50 g szczypiorku
  • 100 g ciemnego pieczywa z ziarnami słonecznika i soją
  • 1 ząbek czosnku (1g)
  • 10 g kiełków lucerny

Przygotowanie

1. Pomidory umyj, osusz i przekrój na pół. Wydrąż z nich środek.

Jogurt rozmieszaj z jajkami, dopraw do smaku ząbkiem czosnku i drobno pokrojonym szczypiorkiem.

2. Powstałą masą wypełnij środki pomidorów.

3. Pomidory ułóż na pergaminie, wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na około 20 minut (lub do ścięcia się masy).

4. Kromki chleba posmaruj margaryną, przekrój je po skosie na pół tak, by utworzyć trójkąty. Na każdym z nich ułóż upieczonego pomidora i udekoruj go kiełkami lucerny.

Drukuj

Możesz również lubić

Włoska zupa pomidorowa a la minestrone

Włoska zupa pomidorowa a la minestrone

0 0
8 PORCJE
2 ŚREDNIE
30 Czas
Gotując zupę w domu dodajemy około 2,5 g soli (625 mg sodu) na porcję 250 ml zupy....
Jajka sadzone w pomidorze z sałatką z twarogu z tuńczykiem

Jajka sadzone w pomidorze z sałatką z twarogu z tuńczykiem

0 0
4 PORCJE
1 Łatwe
35 Czas
Nasza propozycja na przyjazne sercu śniadanie – pomidory, tuńczyk, chudy twaróg, a...
Tosty francuskie

Tosty francuskie

0 0
4 PORCJE
15 Czas
Tost francuski w menu dla serca? Niemożliwe? A jednak! Zobacz, jak prosto zmienić...