Zupa kalafiorowa z wędzoną makrelą

Zupa kalafiorowa z wędzoną makrelą

4 PORCJE
2 ŚREDNIE
10 Gotowanie
25 Przygotowanie
0 0

Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (g)
192 7.4 8.9 2.4 0.77
10%* 8%* 13%* 12%* 32%*
*% wskazanego dziennego spożycia określonego na podstawie diety 2000 kcal/dzień

Składniki


  • 1 główka kalafiora
  • 0,5l jasnego bulionu warzywnego
  • 1 bulwa selera (ok. 200g)
  • 20g musztardy Dijon
  • 0,5l chudego mleka
  • 40g Flory Light
  • 2 filety wędzonej makreli
  • pieprz biały (szczypta do smaku)
  • kilka listków posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie

1. Kalafiora oczyść. Wykrój małe różyczki, odrzuć łodygi i liście. Selera obierz, pokrój w mniejsze kawałki.

2. Zagotuj bulion, dodaj warzywa i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie wlej mleko i ponownie gotuj aż warzywa będą miękkie.

3. Dopraw pieprzem, musztardą i zmiksuj. Przetrzyj przez sito. Dodaj Florę Light.

4. Makrelę oczyść ze skóry i ości. Podziel na mniejsze kawałki.

5. Zupę podawaj w miseczkach z wędzona makrelą na wierzchu, posypaną natką pietruszki.

Drukuj

Możesz również lubić

Włoska zupa pomidorowa a la minestrone

Włoska zupa pomidorowa a la minestrone

0 0
8 PORCJE
2 ŚREDNIE
30 Czas
Gotując zupę w domu dodajemy około 2,5 g soli (625 mg sodu) na porcję 250 ml zupy....
Zupa porowo-ziemniaczana

Zupa porowo-ziemniaczana

0 0
4 PORCJE
2 ŚREDNIE
35 Czas
Zupa porowo-ziemniaczana jest klasyczną potrawą rozgrzewającą. To kremowe, delikatne…
Meksykańska zupa z kurczaka z limonką

Meksykańska zupa z kurczaka z limonką

0 0
8 PORCJE
2 ŚREDNIE
30 Czas
Kolejna pyszna i przyjazna sercu propozycja na lunch i ograniczenie tłuszczów...