Cielęcina z pomarańczowo-jogurtowym sosem

Cielęcina z pomarańczowo-jogurtowym sosem

2 PORCJE
3 TRUDNE
45 Gotowanie
60 Przygotowanie
2 7

Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (g)
318 10 10.3 2.9 0.25
16%* 11%* 15%* 15%* 10%*

Składniki


  • 300g cielęciny bez kości z dowolnej części (np. sznyclówki)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • ½ selera
  • 20 g margaryny Flora Original
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 ml jogurtu naturalnego 1% tłuszczu
  • 20g świeżej szałwii
  • 20g świeżego tymianku
  • 20 g świeżej bazyli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie:

1. Cielęcinę i czosnek zalej 400ml zimnej wody, dodaj pokrojone w kostkę warzywa i gotuj około 40 minut pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.

2. W garnuszku rozpuść margarynę, dodaj do niej łyżkę maki, pomieszaj. Do tak przygotowanej zasmażki dodaj pozostały z duszenia wywar. Rozprowadź go dokładnie, gotuj około 5 minut.

3. Do sosu dodaj otartą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty z owocu sok.

4. Sos pomieszaj z jogurtem, dodaj posiekane zioła (już nie gotuj), dodaj również, na powrót, pokrojone w kostkę warzywa.

5. Mięso pokrój na porcje i serwuj ułożone na sosie.

Drukuj

Możesz również lubić

Tęczowa wołowina

Tęczowa wołowina

0 0
4 PORCJE
2 ŚREDNIE
55 Czas
Tęczowa wołowina to kolorowe i smaczne danie pełne…
Cytrynowe pieczone ziemniaki

Cytrynowe pieczone ziemniaki

0 0
4 PORCJE
33 Czas
Ten przepis to nowe spojrzenie na znane wszystkim pieczone ziemniaki…
kawior z bakłażana z kozim serem i Florą light

Kawior z bakłażana z kozim serem i Florą light

0 0
4 PORCJE
2 ŚREDNIE
1 Czas
Kolejna podpowiedź jak jeść smacznie i przyjaźnie dla serca Użyliśmy wersji light...