Udka z kurczaka duszone z botwiną i fasolą

Udka z kurczaka duszone z botwiną i fasolą

5 PORCJE
3 TRUDNE
31 Gotowanie
20 Przygotowanie
2 1

Informacje o wartościach odżywczych
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (g)
166 3.5 9.6 2.2 0.6
8%* 4%* 14%* 11%* 25%*
* wskazanego dziennego spożycia określonego na podstawie diety 2000 kcal/ dzień

Składniki


  • 4 udka z kurczaka z kością bez skóry i tłuszczu (400g)
  • ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu (0,8g)

  • 30 g margaryny Flora Original podzielonej na pół
  • 1 średniej wielkości cebula pokrojona w kostkę (100g)
  • 3 ząbki czosnku rozmiażdżone (9g)
  • 10 g świeżych listków szałwii pokrojonych drobniutko
  • 175 ml białego wina

  • ½ litra bulionu drobiowego
  • 200g czerwonej fasoli z puszki
  • 150g boćwiny
  • ¼ łyżeczki soli (0,5g)

Przygotowanie

1. Zamarynuj kurczaka obsypując go solą, czarnym pieprzem i tymiankiem. Pomieszaj z 15g margaryny Flora.

2. Rozgrzej płaski garnek i obsmaż kurczaka ze wszystkich stron na złoty kolor, przełóż go na bok.

3. W tym samym garnku na pozostałej margarynie zeszklij cebulę i czosnek, dodaj szałwię i białe wino.

4. Wino odparuj o połowę, dodaj fasolę i pół litra wody oraz kostkę rosołową

5. Garnek przykryj, danie duś około 20 minut mieszając od czasu do czasu.

6. Na koniec dodaj posiekaną botwinę i gotuj wszystko razem jeszcze 8 minut . Dopraw do smaku pieprzem i jeśli zachodzi taka potrzeba odrobiną soli.

Drukuj

Możesz również lubić

Cielęcina z pomarańczowo-jogurtowym sosem

Cielęcina z pomarańczowo-jogurtowym sosem

2 7
2 PORCJE
3 TRUDNE
105 Czas
Kolejny smaczny pomysł na ograniczenie „złych” tłuszczów. Cielęcina użyta w tym...
Tęczowa wołowina

Tęczowa wołowina

0 0
4 PORCJE
2 ŚREDNIE
55 Czas
Tęczowa wołowina to kolorowe i smaczne danie pełne…
Farfalle z tuńczykiem, cytryną i burakami liściowymi

Farfalle z tuńczykiem, cytryną i burakami liściowymi

3 1
4 PORCJE
2 ŚREDNIE
35 Czas
Cytryna i buraki liściowe sprawiają, że jest to danie wyjątkowe.