Dorsz na parze z zielonym groszkiem

Dorsz na parze z zielonym groszkiem

4 PORCJE
3 TRUDNE
10 Gotowanie
35 Przygotowanie
0 0

Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (g)
183 1,6 7,2 1,6 0,10
9%* 3%* 10%* 8%* 4%*
* wskazanego dziennego spożycia określonego na podstawie diety 2000 kcal/ dzień

Składniki


  • 400g dorsza, mintaja lub sandacza
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100g pomidorów malinowych
  • ½ cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta suszonych ziaren ostrej papryki chili
  • 100ml wina wermut
  • 2 małe cebulki szalotki
  • 40 g margaryny Flora Original
  • 300g mrożonego zielonego groszku

Przygotowanie

1. Rybę umyj, następnie osusz za pomocą papierowego ręcznika. Usuń ości i pokrój na mniejsze filety ok. 6 cm na 6 cm.

2. Rybę obsyp delikatnie ziarnami ostrej papryki, a następnie obtocz w posiekanej natce pietruszki.

3. Na patelnię wsyp mrożony groszek, dodaj pokrojoną w plastry szalotkę, plasterki ząbka czosnku, przecięte na pół pomidorki malinowe. Całość podlej winem i dodaj margarynę Flora Original. Na wierzchu ułóż warstwę z ryby (układaj jeden kawałek na drugim). Połóż po plasterku cytryny.

4. Całość przykryj przykrywką, doprowadź do wrzenia. Rybę gotuj około 10 minut.

5. Podawaj na ryżu z zielonym groszkiem i powstałym sosem

Drukuj

Możesz również lubić

Dorsz w papilotach

Dorsz w papilotach

4 2
4 PORCJE
2 ŚREDNIE
95 Czas
Ryba to doskonałe źródło korzystnie działających kwasów omega-3. A nasza propozycja...
Jambalaya - krewetki z szynką

Jambalaya - krewetki z szynką

0 0
6 PORCJE
3 TRUDNE
70 Czas
Kolejny smaczny pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Dużo warzyw – do...
kawior z bakłażana z kozim serem i Florą light

Kawior z bakłażana z kozim serem i Florą light

0 0
4 PORCJE
2 ŚREDNIE
1 Czas
Kolejna podpowiedź jak jeść smacznie i przyjaźnie dla serca Użyliśmy wersji light...