Jambalaya - krewetki z szynką

Jambalaya - krewetki z szynką

6 PORCJE
3 TRUDNE
30 Gotowanie
40 Przygotowanie
0 0

Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (g)
204 2.3 8.3 2.4 0.38
10%* 3%* 12%* 12%* 16%*
* wskazanego dziennego spożycia określonego na podstawie diety 2000 kcal/ dzień

Składniki


  • 30 g margaryny Flora Original
  • 300 g selera naciowego pokrojonego w kostkę
  • 150 g białej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 300 g pomidorów pelatti z puszki (pomidory pokrojone na kawałki) bez sosu
  • 100 g ryżu
  • 250 g surowych krewetek obranych
  • 150 g wędzonej szynki pokrojonej w kostkę
  • 100 g mrożonego zielonego groszku
  • 150 g zielonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 2 g suszonego oregano
  • 2 g suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka sosu tabasco (2g )

Przygotowanie

1. W odpowiednim garnku rozgrzej margarynę, zeszklij na niej cebulę, paprykę i czosnek. Warzywa smaż na wolnym ogniu aż staną się miękkie.

2. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, krewetki oraz oregano, tymianek i tabasco.

3. Wszystko razem smaż chwilę. Dodaj ryż i całość zalej 200 ml wody. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Garnek przykryj i wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika – piecz około 30 minut aż ryż zupełnie wchłonie wodę i będzie miękki.

Drukuj

Możesz również lubić

Tęczowa wołowina

Tęczowa wołowina

0 0
4 PORCJE
2 ŚREDNIE
55 Czas
Tęczowa wołowina to kolorowe i smaczne danie pełne…
Smażone medaliony wieprzowe

Smażone medaliony wieprzowe

0 0
4 PORCJE
2 ŚREDNIE
60 Czas
Medaliony wieprzowe charakteryzują się niską zawartością tłuszczu i są bogate w...
Grillowany łosoś z cytrusowo-pomidorową salsą

Grillowany łosoś z cytrusowo-pomidorową salsą

4 1
6 PORCJE
3 TRUDNE
30 Czas
Łosoś to doskonałe źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega-3. Wypróbuj ten...