Farfalle z tuńczykiem, cytryną i burakami liściowymi

Farfalle z tuńczykiem, cytryną i burakami liściowymi

4 PORCJE
2 ŚREDNIE
15 Gotowanie
20 Przygotowanie
3 1

Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (mg)
469 14.3 3.8 78

Składniki


  • 300 g pełnoziarnistego makaronu typu farfalle (kokardki)
  • 3 łyżki stołowe Flory Original
  • 1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana
  • 4 zmielone ząbki czosnku
  • 1 duży pęk buraków liściowych, przyciętych i grubo posiekanych
  • 170 g tuńczyka w sosie własnym
  • ¼ łyżeczki każdej z przypraw: sól, mielony czarny pieprz i płatki chilli
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • ¼ filiżanki posiekanych świeżych liści bazylii
  • ½ filiżanki świeżo startego parmezanu

Przygotowanie

1. W dużym garnku ugotuj makaron we wrzącej wodzie, aż będzie miękki, a następnie odcedź.

2. W dużym, szerokim garnku rozpuść na średnim ogniu 2 łyżki stołowe (30 ml) Flory Original i podsmażaj przez 5 minut cebulę i czosnek, aż będą miękkie.

3. Dodaj buraki liściowe i podsmażaj przez około 3 minuty, mieszając, aż liście nieco się skurczą. Dodaj tuńczyka i mieszaj, aż całość będzie ciepła.

4. Dodaj odcedzony makaron, pozostałą 1 łyżkę stołową (15 ml) Flory Original, sól, pieprz, płatki chilli, skórkę cytryny, sok z cytryny i parmezan.

5. Dokładnie wymieszaj, by składniki równomiernie się połączyły i podawaj od razu.

Drukuj

Możesz również lubić

Tęczowa wołowina

Tęczowa wołowina

0 0
4 PORCJE
2 ŚREDNIE
55 Czas
Tęczowa wołowina to kolorowe i smaczne danie pełne…
Lasagne ze szpinakiem i białym serem

Lasagne ze szpinakiem i białym serem

0 0
2 PORCJE
2 ŚREDNIE
70 Czas
Ten przepis zmodyfikowaliśmy dodając zamiast tłustego i bogatego w nasycone...
Kebab z kurczaka z ryżem pełnym klejnotów

Kebab z kurczaka z ryżem pełnym klejnotów

4 1
4 PORCJE
2 ŚREDNIE
99 Czas
Przepyszny przepis na kurczaka, który wygląda równie znakomicie …