Tęczowa wołowina

Tęczowa wołowina

4 PORCJE
2 ŚREDNIE
30 Gotowanie
25 Przygotowanie
0 0

Informacje o wartościach odżywczych
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (g)
220 8.1 12.4 5.3 0.63
11%* 9%* 18%* 27%* 11%*
*(%) = sugerowane dzienne spożycie (kobiety)

Składniki


  • 300 g chudej wołowiny pokrojonej na cienkie paski
  • 10 g Flory Original
  • 250 g średniego makaronu jajecznego
  • 1 czerwona papryka, bez nasion, pokrojona na paski
  • 6 młode kukurydze, posiekane
  • 85 g groszku cukrowego
  • 3 wiosenne cebulki, pokrojone w ukośne plasterki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 4 łyżki stołowe świeżego soku pomarańczowego

Marynata:

  • 6 łyżek stołowych sosu hoisin
  • 2 łyżki stołowe sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 1 łyżka stołowa płynnego miodu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Przygotowanie:

1. W płaskim naczyniu wymieszaj składniki marynaty. Włóż paski wołowiny i marynuj. Przykryj i odstaw na 1 godzinę.

2. Roztop Florę Original w naczyniu wok lub na patelni. Wyjmij paski wołowiny z marynaty i delikatnie ułóż je w naczyniu wok/na patelni.

3. Smaż paski wołowiny na dużym ogniu przez 2 minuty, ciągle mieszając, aż do czasu, gdy kawałki wołowiny będą miały kolor brązowy. Wyjmij wołowinę i odstaw.

4. W garnku zagotuj wodę. Dodaj kluski, mieszając, by się nie skleiły, a następnie przygotuj je zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, aż staną się miękkie.

5. Jeśli naczynie wok/patelnia wygląda sucho, dodaj odrobinę Flory Original, a następnie dodaj czerwoną paprykę, młodą kukurydzę, groszek cukrowy i wiosenną cebulkę. Podsmażaj, mieszając, przez 2 minuty.

6. Dodaj czosnek, imbir, wołowinę i resztę marynaty, a następnie podsmażaj, mieszając, przez 1 minutę. Dolej soku pomarańczowego, a następnie gotuj, mieszając, przez kolejną minutę.

7. Odcedź kluski w durszlaku i przełóż do naczynia, w którym podasz potrawę. Nałóż warzywa i podsmażoną wołowinę na kluski – podawaj od razu.

Drukuj

Możesz również lubić

Farfalle z tuńczykiem, cytryną i burakami liściowymi

Farfalle z tuńczykiem, cytryną i burakami liściowymi

3 1
4 PORCJE
2 ŚREDNIE
35 Czas
Cytryna i buraki liściowe sprawiają, że jest to danie wyjątkowe.
Lasagne ze szpinakiem i białym serem

Lasagne ze szpinakiem i białym serem

0 0
2 PORCJE
2 ŚREDNIE
70 Czas
Ten przepis zmodyfikowaliśmy dodając zamiast tłustego i bogatego w nasycone...
Kebab z kurczaka z ryżem pełnym klejnotów

Kebab z kurczaka z ryżem pełnym klejnotów

4 1
4 PORCJE
2 ŚREDNIE
99 Czas
Przepyszny przepis na kurczaka, który wygląda równie znakomicie …