Flan z kaszy gryczanej

Flan z kaszy gryczanej

4 PORCJE
3 TRUDNE
15 Gotowanie
60 Przygotowanie
0 0

Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (g)
292 0.9 11.7 2.7 0.32
15%* 1%* 17%* 14%* 13%*
* wskazanego dziennego spożycia określonego na podstawie diety 2000 kcal/ dzień

Składniki


  • 200g kaszy gryczanej, niepalonej
  • 4 jajka
  • 200g szpinaku
  • 40g margaryny Flora Original
  • 20g majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 30g bułki tartej
  • szczypta soli do smaku
  • łyżka oleju do wysmarowania foremek

Przygotowanie

1. Kaszę gryczaną zalewamy wodą na wysokość 2 cm ponad kaszę. Doprawiamy solą, liściem laurowym, majerankiem i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.

2. W osobnym osolonym wrzątku blanszujemy szpinak. Odcedzamy i kroimy w mniejsze kawałki.

3. Gdy kasza będzie już miękka, zdejmujemy z ognia. Nie powinna wchłonąć całego płynu. Dodajemy margarynę Flora Original i mieszamy aż się wszystko dobrze się połączy. Odstawiamy do ostygnięcia.

4. Rozbijamy jaja, mieszamy z kaszą i szpinakiem. Doprawiamy musztardą.

5. Foremki smarujemy łyżką oleju, posypujemy bułką tartą.

6. Do tak przygotowanych foremek wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 150?C przez 25 minut. Podajemy lekko ostudzone.

Drukuj

Możesz również lubić

Duszone warzywa – Caponata

Duszone warzywa – Caponata

0 0
12 PORCJE
3 TRUDNE
40 Czas
Musisz ograniczać kalorie w swojej diecie? Chcesz jeść potrawy przyjazne sercu?...
Pierożki z soczewicą

Pierożki z soczewicą

0 0
8 PORCJE
2 ŚREDNIE
20 Czas
Dziś proponujemy przyjazne sercu danie z soczewicą, która zawiera dużo skrobi,...
Wrapp z pieczonymi warzywami

Wrapp z pieczonymi warzywami

0 0
6 PORCJE
2 ŚREDNIE
30 Czas
Przekonaj się, że smak nadaje potrawie kompozycja składników, przypraw i ziół, a...