Pierożki z soczewicą

Pierożki z soczewicą

8 PORCJE
2 ŚREDNIE
20 Przygotowanie
0 0

Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (g)
299 0.9 4.4 0.8 0.11
15%* 1%* 6%* 4%* 5%*

Składniki


  • 300 g soczewicy zielonej
  • 150 g cebuli
  • 1 ostra papryka
  • 40 g margaryny Flora Original
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego (4g)
  • 1łyżka sproszkowanych ziaren kolendry
  • 1 pęczek natki kolendry (15g)
  • 1 główka czosnku
  • 1 ostra czerwona papryka chilli
  • 400g mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • Szczypta soli

Przygotowanie

1. Soczewicę ugotuj w małej ilości wody, cebulę, paprykę i czosnek piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 20 minut aż będą zupełnie miękkie.

2. Ugotowaną soczewice i upieczone warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.

3. Powstały farsz dopraw do smaku pieprzem, kuminem i posiekaną kolendrą. Dodaj margarynę i dokładnie wszystko wymieszaj. W razie potrzeby masę dopraw odrobiną soli.

4. Z mąki zalanej ciepła wodą ugnieć ciasto. W razie zbyt luźnej konsystencji ciasta dodaj odrobinę więcej mąki. Wyrobione ciasto rozwałkuj na duży placek, cienki na 3 mm.

5. Za pomocą szklanki wytnij z ciasta okrągłe placki i umieść w nich odrobinę farszu. Krawędzie złóż na pół i połącz ze sobą przyciskając je do siebie widelcem.

6. Pierożki gotuj w gorącej wodzie aż wypłyną na powierzchnię.

Drukuj

Możesz również lubić

Wrapp z pieczonymi warzywami

Wrapp z pieczonymi warzywami

0 0
6 PORCJE
2 ŚREDNIE
30 Czas
Przekonaj się, że smak nadaje potrawie kompozycja składników, przypraw i ziół, a...
Gotowane szparagi z sałatką z pietruszki

Gotowane szparagi z sałatką z pietruszki

0 0
4 PORCJE
2 ŚREDNIE
20 Czas
Dziś warzywa, które mają same zalety! Szparagi to bogactwo soli mineralnych i...
Omlet z warzywami, margaryną Florą Original i sosem sojowym

Omlet z warzywami, margaryną Florą Original i sosem sojowym

0 0
3 PORCJE
20 Czas
Dzięki użyciu białek jaj zamiast całych jajek możesz ograniczyć ilość nasyconych...