Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka

4 PORCJE
3 TRUDNE
40 Gotowanie
40 Przygotowanie
0 0

Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (g)
187 4,1 9,9 2,7 0.27
9%* 5%* 14%* 14%* 11%*
*% wskazanego dziennego spożycia określonego na podstawie diety 2000 kcal/dzień

Składniki


  • 4 skrzydełka kurczaka
  • 1 marchewka - 100 g
  • ½ pietruszki – 50 g
  • ¼ selera – 50 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziemniaki – 200 g
  • 4 ziarnka pieprzu
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 cały zielony ogórek - 200 g
  • 1 cebula – 40 g
  • kawałek pora (biała część) - 40 g
  • 1 cytryna
  • 40 g margaryny Flora Original
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 g soli

Przygotowanie

1. Warzywa, ziemniaki, cebulę i pora pokrój w małą kosteczkę. Marchew, selera i pietruszkę zetrzyj na tarce.

2. W garnku, w którym zazwyczaj gotujesz zupę, rozgrzej olej, rozpuść margarynę wrzuć warzywa i zeszklij je smażąc na wolnym ogniu przez chwilę. Dodaj opłukane skrzydełka z kurczaka.

3. Całość zalej zimną wodą (1l). Wywar doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy.

4. Zupę gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. W tym czasie obierz ogórka i zetrzyj go na tarce, posiekaj koperek, wyciśnij sok z cytryny.

5. Jogurt wymieszaj w misce z łyżeczką mąki ziemniaczanej, ogórkiem i koperkiem. Dodaj odrobinę gorącej zupy, po czym całość wlej do garnka dokładnie mieszając.

6. Zupę doprowadź do wrzenia i natychmiast odstaw na bok.

7. Gotową zupę dopraw do smaku sokiem z cytryny i dla podkreślenia smaku dodaj łyżkę margaryny – mieszaj chwilę, aby margaryna połączyła się z zupą. Jeśli zachodzi taka potrzeba dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.

Drukuj

Możesz również lubić

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka

0 0
4 PORCJE
3 TRUDNE
80 Czas
Nieco inna zupa ogórkowa! Świeży ogórek w…
Zupa porowo-ziemniaczana

Zupa porowo-ziemniaczana

0 0
4 PORCJE
2 ŚREDNIE
35 Czas
Zupa porowo-ziemniaczana jest klasyczną potrawą rozgrzewającą. To kremowe, delikatne…
Zupa z dyni piżmowej i szpinaku

Zupa z dyni piżmowej i szpinaku

0 0
4 PORCJE
2 ŚREDNIE
50 Czas
Czy wiesz, że dynia piżmowa jest rodzajem kabaczka?