Szparagi z cielęciną

Szparagi z cielęciną

2 PORCJE
3 TRUDNE
40 Przygotowanie
0 0

Informacje o wartości odżywczej
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (g)
210 1.3 8.1 2 0.22
28%* 11%* 12%* 10%* 9%*
* wskazanego dziennego spożycia określonego na podstawie diety 2000 kcal/ dzień

Składniki


  • 300 g zielonych szparagów
  • 300 g białych szparagów
  • 2 pomarańcze
  • 40 g margaryny Flora Original
  • 200 g pieczonej cielęciny

Przygotowanie:

1. Szparagi umyj, obierz, odetnij zdrewniałe części. Ugotuj je w osolonej wodzie z mlekiem, utrzymując je w pozycji pionowej, tak aby główki szparagów były lekko ponad poziomem wody.
Szparagi gotuj około 5 minut (zielone nawet krócej).

2. Z pomarańczy otrzyj skórkę i wyciśnij sok.

3. Na patelni rozpuść margarynę, wymieszaj ją z sokiem i skórką z pomarańczy.

4. W powstałym sosie zanurz szparagi, doprowadź je do wrzenia i gotuj jeszcze około 1 minutę.

5. Szparagi ułóż na plastrach upieczonej cielęciny, całość polej sosem.

Drukuj

Możesz również lubić

Cielęcina z pomarańczowo-jogurtowym sosem

Cielęcina z pomarańczowo-jogurtowym sosem

2 7
2 PORCJE
3 TRUDNE
105 Czas
Kolejny smaczny pomysł na ograniczenie „złych” tłuszczów. Cielęcina użyta w tym...
Gotowane szparagi z sałatką z pietruszki

Gotowane szparagi z sałatką z pietruszki

0 0
4 PORCJE
2 ŚREDNIE
20 Czas
Dziś warzywa, które mają same zalety! Szparagi to bogactwo soli mineralnych i...
Duszone warzywa – Caponata

Duszone warzywa – Caponata

0 0
12 PORCJE
3 TRUDNE
40 Czas
Musisz ograniczać kalorie w swojej diecie? Chcesz jeść potrawy przyjazne sercu?...