Lasagne

  • Czas przygotowania

    25 min

  • Czas gotowania

    70 min

  • PORCJE

    6

  • Danie

  • Główny składnik

Składniki


  • 350 g chudej mielonej wołowiny (10% tłuszczu)
  • 1 duża cebula, obrana i drobno posiekana
  • 1 duży ząbek czosnku, obrany i rozgnieciony
  • 1 kostki wołowej Knorr
  • 600 g posiekanych pomidorów z puszki
  • 2-3 łyżki stołowe purée pomidorowego
  • garść świeżo posiekanych ziół np. tymianek, szałwia, oregano i rozmaryn
  • duża szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 kieliszek czerwonego wina (125 ml)
  • 175 g płatów lasagne
  • Sos beszamelowy
  • 425 ml półtłustego mleka
  • 1 mała cebula i marchewka
  • 1 liść laurowy
  • 25 g Flory Original
  • 25 g mąki
  • 40 g startego sera parmezan

Przygotowanie

1. Nagrzej piekarnik do temperatury 170°C (z termoobiegiem; gaz 4).

2. W garnku podsmażaj mięso mielone, cebulę i czosnek, mieszając, aż wołowina będzie miała kolor brązowy.

3. Wkrusz kostkę rosołową i zamieszaj. Dodaj pomidory, purée pomidorowe, zioła, paprykę i wino. Doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

4. W międzyczasie ugotuj makaron lasagne w posolonej wodzie przez 10-15 minut aż będzie miękki. Odcedź i opłucz pod zimną wodą.

5. Sos beszamelowy: zagotuj mleko z cebulą, marchwią i liściem laurowym. Zdejmij z ognia i pozostaw na 10-15 minut.

6. Odcedź mleko i dodaj z powrotem do rondla z Florą Original i mąką. Ciągle mieszając, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu przez 2-3 minuty do uzyskania gęstej, gładkiej konsystencji.

7. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę mięsa, lasagne i sosu, na końcu polewając sosem i posypując serem

8. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30-40 minut.

Informacje o wartości odżywczej

Kalorie: 375kcal (19%)
Cukry: 10.3g (11%)
Tłuszcz: 14.4g (21%)
Tłuszcze nasycone: 6g (30%)
Sól: 1.19g (20%)

(%) = sugerowane dzienne spożycie (kobieta)

Wiedziałeś? Flora Original zawiera tłuszczowe Omega-3 i Omega-6 i ma  45% mniej tłuszczów nasyconych niż oliwa z oliwek.