Zupa z pieczonej dyni

Francuska tarta z pieczarkami

4 PORCJE
1 Łatwe
45 Przygotowanie
0 0

Informacje o wartościach odżywczych jednej porcji:
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (g)
516 1.0 36 7 1.9
26% 1% 7% 35% 32%
% wskazanego dziennego spożycia określonego na podstawie diety 2000 kcal/ dzień


Kto powiedział, że Flora pro.activ nadaje się tyko do smarowania pieczywa? Florę pro.activ możesz dodać po upieczeniu każdej tarty. Dzięki temu zjesz porcję steroli, składnika skutecznie obniżającego poziom cholesterolu.

Składniki


  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1/2 kg pieczarek
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki Flory pro.activ
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 mała puszka anchovies
  • 40 g wędzonego sera żółtego
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

1. Ciasto francuskie odstaw, aby się rozmroziło. Następnie lekko je rozwałkuj, ułóż w formie do pieczenia tart, podsypanej wcześniej mąką. Pamiętaj aby dokładnie docisnąć palcami ciasto do rantów foremki.
2. Na wierzch połóż kawałek papieru do pieczenia i wypełnij ryżem lub fasolą, żeby ciasto się nie podniosło.
Piecz w temperaturze 190°C przez ok. 10 minut. 
Po tym czasie odstaw ciasto do wystygnięcia. Usuń ryż/fasolę.
3. Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną cebulę i czosnek.
4. Dodaj drobno pokrojone pieczarki i całość duś ok. 10-15 minut aż cały płyn odparuje.
5. Pod koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz anchovies. Farsz dopraw do smaku.
6. Uduszone grzyby wyłóż na upieczone ciasto.
Posyp startym serem i zapiekaj kolejne 10 minut.
7. Tuż po upieczeniu wierzch tarty posmaruj Florą pro.activ.

Drukuj

Możesz również lubić