Zupa z pieczonej dyni

Krem marchewkowy

8 PORCJE
1 Łatwe
10 Gotowanie
40 Przygotowanie
0 0

Informacje o wartościach odżywczych jednej porcji:
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (g)
132 4.1 5.6 1.06 0.4
7% 5% 8% 5% 7%
% wskazanego dziennego spożycia określonego na podstawie diety 2000 kcal/ dzień


Porcja warzyw i owoców w jednym daniu. Efekt – przyjazna sercu potrawa z dużą ilością błonnika, sterolami roślinnymi, zawartymi we Florze pro.activ, i bez szczypty soli.

Składniki


  • 1 kg marchewki
  • 2 cebule
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 1⁄2 l bulionu warzywnego
  • 80 g Flory pro.activ
  • 200 ml maślanki
  • 1 ziarenko kardamonu
  • 1 pomarańcza
  • 1 kawałek kory cynamonu
  • 500 ml soku pomarańczowego
  • 1 cytryna
  • 1 ostra papryczka
  • 2 ziarenka goździka
  • 3 łyżki migdałów w plastrach
  • mały pęczek bazylii

Przygotowanie

1. Marchew zawiń w folię aluminiową, razem z cebulą i papryczką chili, upiecz do miękkości w piekarniku – około 40 minut. Ostudzone warzywa obierz ze skóry, umieść w kielichu miksera zalej 500 ml soku
pomarańczowego i dokładnie zmiksuj.
2. Rozgrzej garnek, wrzuć kawałek cynamonu, pokruszony kardamon i goździki – upraż przyprawy w garnku, przełóż je do moździerza i dokładnie rozetrzyj na miazgę.
3. Przelej zupę do garnka i zagotuj. Zapraw maślanką i Florą pro.activ. Na koniec dopraw do smaku przyprawami z moździerza, startą skórką z pomarańczy i sokiem z cytryny.
4. Zupę podawaj udekorowaną łyżką jogurtu z kawałkiem pomarańczy, posypaną na wierzchu płatkami migdałów i pokrojoną w cienkie paseczki bazylią.

Drukuj

Możesz również lubić