Zupa z pieczonej dyni

Ogórkowa z koperkiem

6 PORCJE
1 Łatwe
90 Gotowanie
10 Przygotowanie
0 0

Informacje o wartościach odżywczych jednej porcji:
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (g)
105 0.3 3.4 0.85 3.5
5% 0% 5% 4% 25%
% wskazanego dziennego spożycia określonego na podstawie diety 2000 kcal/ dzień


Propozycja dla smakoszy tradycyjnej polskiej kuchni zmagających się z cholesterolem. Ugotuj swoją ulubioną zupę, a zamiast masła dodaj Florę pro.activ. To prosty sposób na dodatkową porcje steroli w codziennym menu. Śmietanę z powodzeniem możesz zastąpić pyszną, a niedocenianą maślanką.

Składniki


  • 1 1/2 l gotowego wywaru mięsno-warzywnego
  • 500 g kiszonych ogórków
  • Przyprawy: 4 ziarenka ziela angielskiego,liść laurowy, ziarenka pieprzu według uznania
  • 60 g Flory pro-activ
  • 400 g ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml maślanki
  • 1 pęczek koperku

Przygotowanie

1.Skrzydełka i korpusy zalej półtora litrem wody, zagotuj, zbierz powstałą szumowinę.Dodaj pokrojone w kostkę marchewkę, seler i pozostałe warzywa oraz przyprawy.
Całość gotuj około 60 minut.
2. Po tym czasie dodaj obrane pokrojone w kostkę ziemniaki, całość gotuj jeszcze około 20 minut, aż ziemniaki zrobią się miękkie.
3. Dodaj starte na tarce kiszone ogórki, posiekany czosnek.
Zupę gotuj jeszcze około 10 minut. Na koniec zapraw maślanką i dopraw do smaku posiekanym koperkiem wymieszanym z Florą pro.activ. Zupę podawaj ze skrzydełkiem.

Drukuj

Możesz również lubić