Zupa z pieczonej dyni

Pasta serowa

6 PORCJE
1 Łatwe
15 Przygotowanie
0 0

Informacje o wartościach odżywczych jednej porcji:
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (g)
275 4.2 5.4 1.34 0.8
14% 5% 8% 7% 14%
% wskazanego dziennego spożycia określonego na podstawie diety 2000 kcal/ dzień


Zamieniając twaróg pełnotłusty na chudy możemy znacząco obniżyć spożycie tłuszczów nasyconych. Porcja tej pasty z chudym serem dostarcza dwadzieścia razy mniej tłuszczów nasyconych, niż gdyby użyć do jej przygotowania twarogu pełnotłustego. Niewielki dodatej jogurtu pozwoli nadać jej odpowiednią konsystencję i smak. Przyprawy i warzywa zastąpią sól.

Składniki


  • 400 g chudego białego sera
  • 200 ml jogurtu naturalnego 2% tł.
  • 12 kromek chleba typu pumpernikiel
  • 60 g Flory pro.activ
  • 1 pęczek szczypiorku (60 g)
  • 1 pęczek rzodkiewek (200 g)
  • 2 ząbki czosnku (5 g)
  • 1 g czarnego pieprzu
  • 1 g ostrej czerwonej papryki

Przygotowanie

1. Ser rozgnieć widelcem, połącz z jogurtem,
posiekanym szczypiorkiem, pieprzem i ostrą papryką.
2. Czosnek posiekaj, rzodkiewkę zetrzyj na grubym
oczku tarki, dodaj do sera. Wszystko razem dokładnie
wymieszaj.
3. Grubą warstwę pasty nakładaj na posmarowany Florą pro.activ chleb.

Drukuj

Możesz również lubić