Zupa z pieczonej dyni

Pasta z makreli

6 PORCJE
1 Łatwe
15 Gotowanie
15 Przygotowanie
0 0

Informacje o wartościach odżywczych jednej porcji:
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (g)
286 1.7 14.7 2.34 1.4
14% 2% 21% 12% 24%
% wskazanego dziennego spożycia określonego na podstawie diety 2000 kcal/ dzień


W tym przepisie jest kilka produktów dostar-
czających dobrych tłuszczów: makrela, majonez,
Flora pro.activ oraz ziarna słonecznika – razem
aż 11,2 g w jednej porcji. Mało jest natomiast
tłuszczów nasyconych – oto sposób na przyjazną
sercu i pyszną kanapkę.

Składniki


  • 150 g makreli wędzonej
  • 90 g majonezu Hellmann’s light
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 100 g czerwonej papryki pokrojonej
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 20 g liści bazylii (pół pęczka) pokrojonej w paseczki
  • 20 g natki pietruszki posiekanej
  • 2 g ostrej papryki
  • 60 g Flory pro.activ
  • 12 kromek chleba razowego z ziarnem słonecznika

Przygotowanie

1.Makrelę oczyść z ości, usuń skórę, a mięso drobniutko posiekaj.
2.Dodaj majonez, czosnek, łyżkę musztardy, ostrą paprykę, czerwoną paprykę, kukurydzę oraz pokrojone zioła i wszystko dokładnie wymieszaj.
3.Pastę nakładaj na posmarowane Florą pro.activ kromki chleba razowego.

Drukuj

Możesz również lubić