Zupa z pieczonej dyni

Ryba w sosie koperkowo-czosnkowym

4 PORCJE
1 Łatwe
10 Gotowanie
15 Przygotowanie
0 0

Informacje o wartościach odżywczych jednej porcji:
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (g)
220 0.0 7.4 1.65 0.3
11% 0% 11% 8% 4%
% wskazanego dziennego spożycia określonego na podstawie diety 2000 kcal/ dzień


Ryby to jedno z najbogatszych źródeł zdrowych kwasów tłuszczowych Omega 3, które szczególnie korzystnie wpływają na zdrowie serca. Staraj się spożywać ryby co najmniej 2 razy w tygodniu.

Składniki


  • 600 g białej ryby np. sandacza
  • 1 pęczek koperku
  • 40 g mąki
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml warzywnego wywaru lub 1⁄2 kostki bulionowej warzywnej np. Knorr
  • 80 g Flory pro.activ
  • 1 cała główka czosnku

Przygotowanie

1. Cały czosnek zawiń w folię aluminiową, upiecz do miękkości w piekarniku – około 15 minut w 190°C. Wystudzony czosnek obierz z łupin, dokładnie zmiksuj.
2. Na patelni połącz mąkę z oliwą, podlej winem i wywarem. Wszystko razem gotuj powoli, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodaj pastę z czosnku, Florę pro.actv i posiekany koperek. Pokrój rybę w odpowiedniej wielkości porcje i włóż do gorącego sosu. Patelnię przykryj. Rybę w sosie odstaw na ok. 5-7 minut.
Nie gotuj.

Drukuj

Możesz również lubić