Zupa z pieczonej dyni

Spaghetti Bolognese z suszonymi pomidorami

4 PORCJE
1 Łatwe
30 Przygotowanie
0 0

Informacje o wartościach odżywczych jednej porcji:
Energia (kcal) Cukry (g) Tłuszcz (g) Tłuszcze nasycone (g) Sól (g)
702 10.4 23.9 6.3 1.4
35% 12% 34% 32% 20%
% wskazanego dziennego spożycia określonego na podstawie diety 2000 kcal/ dzień


Dla amatorów włoskiej kuchni z podwyższonym cholesterolem – spaghetti. Tradycyjny sposób przygotowania wystarczy lekko zmodyfikować, dodając do gotowego już sosu Florę pro.activ ze sterolami roślinnymi.

Składniki


  • 200 g pełnoziarnistego spaghetti
  • 1 cebula
  • 3 łodygi selera + 10 zielonych liści selera
  • 3 duże, dojrzałe pomidory
  • 3 suszone pomidory (namoczone w wodzie)
  • 1 łyżeczka oleju
  • 150 g chudego, mielonego mięsa
  • 2 łyżeczki mieszanki suszonych, włoskich ziół
  • 1/2 kostki bulionu wołowego
  • 4 łyżeczki Flory pro.activ
  • 2 łyżeczki startego parmezanu
  • czarny pieprz

Przygotowanie

1. Ugotuj spaghetti zgodnie z instrukcją na opakowaniu, bez soli. Odcedź.
2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Poszatkuj liście selera, seler i suszone pomidory.
3. Rozgrzej wysoką, nieprzywierającą patelnię.
Wlej olej. Podsmaż mielone mięso przez ok. 5 minut.
Dodaj cebulę, seler i podsmaż przez ok. 3 minuty.
Dodaj wszystkie pomidory, suszone zioła i czarny pieprz
do smaku. Rozkrusz kostkę bulionową i dodaj 150 ml
gorącej wody. Zagotuj wodę, zmniejsz ogień i gotuj
przez jeszcze 15 minut (dodaj więcej wody, jeśli sos
będzie zbyt suchy).
4. W międzyczasie wymieszaj posiekane liście selera, Florę pro.activ, parmezan i czarny pieprz do smaku.
5. Zdejmij sos Bolognese z ognia, dodaj mieszaninę z parmezanem. Zakryj pokrywką i zostaw na minutę.

Drukuj

Możesz również lubić