Pierożki z soczewicą
Dziś proponujemy przyjazne sercu danie z soczewicą, która zawiera dużo skrobi, całkiem sporo błonnika pokarmowego i niewiele tłuszczu. My dodaliśmy Florę Original, aby nadać produktowi dobry smak i dobry profil tłuszczów. Także liczne przyprawy dodane do farszu sprawiają, że mogliśmy pominąć dodatek soli, a smak pierożków jest wyśmienity.
- Czas przygotowania20 minut
- 8 porcje
Składniki
- 300 g soczewicy zielonej
- 150 g cebuli
- 1 ostra papryka
- 40 g margaryny Flora Original
- 1 łyżeczka kuminu rzymskiego (4g)
- 1łyżka sproszkowanych ziaren kolendry
- 1 pęczek natki kolendry (15g)
- 1 główka czosnku
- 1 ostra czerwona papryka chilli
- 400g mąki
- 200 ml ciepłej wody
- Szczypta soli
Wskazówki
- Soczewicę ugotuj w małej ilości wody, cebulę, paprykę i czosnek piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 20 minut aż będą zupełnie miękkie.
- Ugotowaną soczewice i upieczone warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa.
- Powstały farsz dopraw do smaku pieprzem, kuminem i posiekaną kolendrą. Dodaj margarynę i dokładnie wszystko wymieszaj. W razie potrzeby masę dopraw odrobiną soli.
- Z mąki zalanej ciepła wodą ugnieć ciasto. W razie zbyt luźnej konsystencji ciasta dodaj odrobinę więcej mąki. Wyrobione ciasto rozwałkuj na duży placek, cienki na 3 mm.
- Za pomocą szklanki wytnij z ciasta okrągłe placki i umieść w nich odrobinę farszu. Krawędzie złóż na pół i połącz ze sobą przyciskając je do siebie widelcem.
- Pierożki gotuj w gorącej wodzie aż wypłyną na powierzchnię.