Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Duszone warzywa – Caponata

Musisz ograniczać kalorie w swojej diecie? Chcesz jeść potrawy przyjazne sercu? Mamy coś dla Ciebie! Porcja tego dania (150 g) to tylko 54 kalorie. Smaczna propozycja dla wszystkich tych, którzy w ramach diety ograniczają energetyczność potraw i chcą jeść więcej warzyw.
  • 40 minut
  • Czas przygotowania25 minut
  • 12 porcje
recipe image Duszone warzywa – Caponata

Składniki

  • 500g bakłażana
  • 1 łyżka margaryny Flora (60g)
  • 2 cebule (duże), pokrojone w kostkę (100g)
  • 2 ząbki czosnku, posiekane (6g)
  • 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę (60g)
  • 1 papryka, pokrojona w kawałki (200g)
  • 20 g natki pietruszki, posiekanej
  • 400 ml pomidorów z puszki
  • 2 cukinie (średnie), pokrojone w plastry (400g)
  • 3 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka cukru pudru (5g)
  • 1 1/2 łyżeczki suszonej bazylii(10g)
  • sól i pieprz do smaku

      Wskazówki

      1. Bakłażana piecz w całości w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 200°C, ostudź go, obierz i pokrój w kostkę.
      2. W patelni o szerokim dnie podgrzej margarynę, dodaj do niej cebulę i czosnek, smaż na wolnym ogniu aż składniki staną się miękkie.
      3. Dodaj bakłażana i paprykę, wszystko zalej posiekanymi pomidorami. Duś pod przykryciem około 10 minut.
      4. Po tym czasie dodaj bazylię, natkę pietruszki, sól i pieprz oraz cukier. Całość dopraw octem winnym do smaku.