Duszone warzywa – Caponata
Musisz ograniczać kalorie w swojej diecie? Chcesz jeść potrawy przyjazne sercu? Mamy coś dla Ciebie! Porcja tego dania (150 g) to tylko 54 kalorie. Smaczna propozycja dla wszystkich tych, którzy w ramach diety ograniczają energetyczność potraw i chcą jeść więcej warzyw.
- Czas przygotowania25 minut
- 12 porcje
Składniki
- 500g bakłażana
- 1 łyżka margaryny Flora (60g)
- 2 cebule (duże), pokrojone w kostkę (100g)
- 2 ząbki czosnku, posiekane (6g)
- 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę (60g)
- 1 papryka, pokrojona w kawałki (200g)
- 20 g natki pietruszki, posiekanej
- 400 ml pomidorów z puszki
- 2 cukinie (średnie), pokrojone w plastry (400g)
- 3 łyżki czerwonego octu winnego
- 1 łyżka cukru pudru (5g)
- 1 1/2 łyżeczki suszonej bazylii(10g)
- sól i pieprz do smaku
Wskazówki
- Bakłażana piecz w całości w piekarniku przez około 20 minut w temperaturze 200°C, ostudź go, obierz i pokrój w kostkę.
- W patelni o szerokim dnie podgrzej margarynę, dodaj do niej cebulę i czosnek, smaż na wolnym ogniu aż składniki staną się miękkie.
- Dodaj bakłażana i paprykę, wszystko zalej posiekanymi pomidorami. Duś pod przykryciem około 10 minut.
- Po tym czasie dodaj bazylię, natkę pietruszki, sól i pieprz oraz cukier. Całość dopraw octem winnym do smaku.