Dorsz w papilotach
Ryba to doskonałe źródło korzystnie działających kwasów omega-3. A nasza propozycja jest jeszcze pełna warzyw, co uczyni posiłek pełnym witamin!
Czas przygotowania1 godziny
4 porcje

Składniki
- 400g dorsza mrożonego lub świeżego
- 4 ziemniaki (200g)
- 2 pomidory (120g)
- 1 cukinia (300g)
- 1 łyżeczka marynaty do ryb Knorr
- 1 mały pęczek koperku (80g)
- 40g margaryny Flora Original
- 4 oliwki zielone (5g)
- 4 oliwki czarne (5g)
- 4 kapary (1g)
- szczypta oregano
- szczypta ostrej papryki
Wartości odżywcze
Energy (kcal) | 0 kcal |
Energy (kJ) | 0 kJ |
Protein (g) | 0.0 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 0.0 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 0.0 g |
Sugar (g) | 0.0 g |
Fibre (g) | 0.0 g |
Fat (g) | 0.0 g |
Saturated fat (g) | 0.0 g |
Unsaturated fat (g) | 0.0 g |
Monounsaturated fat (g) | 0.0 g |
Polyunsaturated fat (g) | 0.0 g |
Trans fat (g) | 0.0 g |
Cholesterol (mg) | 0 mg |
Sodium (mg) | 0 mg |
Salt (g) | 0.00 g |
Vitamin A (IU) | 0 IU |
Vitamin C (mg) | 0.0 mg |
Calcium (mg) | 0 mg |
Iron (mg) | 0.00 mg |
Potassium (mg) | 0 mg |
Wskazówki
- Ziemniaki pokrój w plastry, ułóż na pergaminie tak, aby każdy plaster zachodził na połówkę drugiego, posyp je z wierzchu szczyptą oregano i ostrą papryką.
- Rybę umyj, wytnij z niej ości, osusz i posyp delikatnie z wierzchu marynatą do ryb Knorr. Ułóż na ziemniakach. Na wierzch ryby najpierw połóż posiekane kapary i pokrojone w plastry oliwki, następnie pokrojone plastry cukinii i pomidora, a na koniec gałązki koperku i pokrojone ząbki czosnku.
- Pergamin zamknij szczelnie, zawiń końce tak jak zawija się cukierki.
- Pierś umieść w nagrzanym do 190*C piekarniku na około 35 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia dodaj łyżkę Flory Original.