Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Dorsz w papilotach

Ryba to doskonałe źródło korzystnie działających kwasów omega-3. A nasza propozycja jest jeszcze pełna warzyw, co uczyni posiłek pełnym witamin!
  • 1 godziny 35 minut
  • Czas przygotowania1 godziny
  • 4 porcje
recipe image Dorsz w papilotach

Składniki

  • 400g dorsza mrożonego lub świeżego
  • 4 ziemniaki (200g)
  • 2 pomidory (120g)
  • 1 cukinia (300g)
  • 1 łyżeczka marynaty do ryb Knorr
  • 1 mały pęczek koperku (80g)
  • 40g margaryny Flora Original
  • 4 oliwki zielone (5g)
  • 4 oliwki czarne (5g)
  • 4 kapary (1g)
  • szczypta oregano
  • szczypta ostrej papryki

      Wskazówki

      1. Ziemniaki pokrój w plastry, ułóż na pergaminie tak, aby każdy plaster zachodził na połówkę drugiego, posyp je z wierzchu szczyptą oregano i ostrą papryką.
      2. Rybę umyj, wytnij z niej ości, osusz i posyp delikatnie z wierzchu marynatą do ryb Knorr. Ułóż na ziemniakach. Na wierzch ryby najpierw połóż posiekane kapary i pokrojone w plastry oliwki, następnie pokrojone plastry cukinii i pomidora, a na koniec gałązki koperku i pokrojone ząbki czosnku.
      3. Pergamin zamknij szczelnie, zawiń końce tak jak zawija się cukierki.
      4. Pierś umieść w nagrzanym do 190*C piekarniku na około 35 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia dodaj łyżkę Flory Original.