Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Dorsz na parze z zielonym groszkiem

Dorsz na parze to świetna propozycja dla tych, którzy cenią sobie smak tej ryby. Pamiętajmy również, że ten sposób przyrządzania pozwala zachować maksimum witamin!
  • 45 minut
  • Czas przygotowania35 minut
  • 4 porcje
recipe image Dorsz na parze z zielonym groszkiem

Składniki

  • 400g dorsza, mintaja lub sandacza
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 100g pomidorów malinowych
  • ½ cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta suszonych ziaren ostrej papryki chili
  • 100ml wina wermut
  • 2 małe cebulki szalotki
  • 40 g margaryny Flora Original
  • 300g mrożonego zielonego groszku

      Wskazówki

      1. Rybę umyj, następnie osusz za pomocą papierowego ręcznika. Usuń ości i pokrój na mniejsze filety ok. 6 cm na 6 cm.
      2. Rybę obsyp delikatnie ziarnami ostrej papryki, a następnie obtocz w posiekanej natce pietruszki.
      3. Na patelnię wsyp mrożony groszek, dodaj pokrojoną w plastry szalotkę, plasterki ząbka czosnku, przecięte na pół pomidorki malinowe. Całość podlej winem i dodaj margarynę Flora Original. Na wierzchu ułóż warstwę z ryby (układaj jeden kawałek na drugim). Połóż po plasterku cytryny.
      4. Całość przykryj przykrywką, doprowadź do wrzenia. Rybę gotuj około 10 minut.
      5. Podawaj na ryżu z zielonym groszkiem i powstałym sosem