Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Jambalaya – krewetki z szynką

Kolejny smaczny pomysł na urozmaicenie codziennego menu. Dużo warzyw – do przygotowania jednej porcji użyliśmy ponad 160 g oraz ryż, które dostarczają cennego w diecie przyjaznej sercu błonnika. Nie dodaliśmy soli, bo zwykle wędzona szynka jest dość słona. Zamiast soli proponujemy użycie smakowitych przypraw. Pycha.
  • Czas gotowania30 minut
  • Czas przygotowania40 minut
  • 6 porcje
recipe image Jambalaya – krewetki z szynką

Składniki

  • 30 g margaryny Flora Original
  • 300 g selera naciowego pokrojonego w kostkę
  • 150 g białej cebuli pokrojonej w kostkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 300 g pomidorów pelatti z puszki (pomidory pokrojone na kawałki) bez sosu
  • 100 g ryżu
  • 250 g surowych krewetek obranych
  • 150 g wędzonej szynki pokrojonej w kostkę
  • 100 g mrożonego zielonego groszku
  • 150 g zielonej papryki pokrojonej w kostkę
  • 2 g suszonego oregano
  • 2 g suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka sosu tabasco (2g)

Wartości odżywcze

Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Wskazówki

  1. W odpowiednim garnku rozgrzej margarynę, zeszklij na niej cebulę, paprykę i czosnek. Warzywa smaż na wolnym ogniu aż staną się miękkie.
  2. Dodaj pokrojoną w kostkę szynkę, krewetki oraz oregano, tymianek i tabasco.
  3. Wszystko razem smaż chwilę. Dodaj ryż i całość zalej 200 ml wody. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Garnek przykryj i wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika – piecz około 30 minut aż ryż zupełnie wchłonie wodę i będzie miękki.