Grillowany łosoś z cytrusowo-pomidorową salsą
Łosoś to doskonałe źródło niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega-3. Wypróbuj ten szybki i prosty przepis z kwaskowatą salsą, która stanowi doskonałe dopełnienie ryby.
Czas przygotowania15 minut
6 porcje

Składniki
- 2 średniej wielkości posiekane pomidory
- 2 duże słodkie pomarańcze, obrane, podzielone na kawałki i grubo posiekane
- 150 ml pokrojonej zielonej cebulki
- 6 łyżek stołowych podzielonej kolendry
- 2 łyżeczki drobno pokrojonej papryczki jalapeno z nasionami (opcjonalnie)
- 4 łyżki stołowe Flory Original
- 6 filetów z łososia (około 750 g)
Wartości odżywcze
Energy (kcal) | 0 kcal |
Energy (kJ) | 0 kJ |
Protein (g) | 0.0 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 0.0 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 0.0 g |
Sugar (g) | 0.0 g |
Fibre (g) | 0.0 g |
Fat (g) | 0.0 g |
Saturated fat (g) | 0.0 g |
Unsaturated fat (g) | 0.0 g |
Monounsaturated fat (g) | 0.0 g |
Polyunsaturated fat (g) | 0.0 g |
Trans fat (g) | 0.0 g |
Cholesterol (mg) | 0 mg |
Sodium (mg) | 0 mg |
Salt (g) | 0.00 g |
Vitamin A (IU) | 0 IU |
Vitamin C (mg) | 0.0 mg |
Calcium (mg) | 0 mg |
Iron (mg) | 0.00 mg |
Potassium (mg) | 0 mg |
Wskazówki
- Połącz pomidory, pomarańcze, zieloną cebulkę, 4 łyżki stołowe kolendry i papryczki jalapeno w dużej misce; odstaw.
- Zmiksuj Florę z pozostałymi 2 łyżkami stołowymi kolendry w mniejszej miseczce.
- Grilluj lub opiekaj łososia na ruszcie, smarując go mieszanką kolendry i Flory przez 15 minut lub do czasu, gdy łosoś będzie gotowy. Podaj salsę z łososiem.