Flan z kaszy gryczanej
Kasza – bardzo pożywne źródło energii! Spróbuj przygotować ją w mniej zwyczajny sposób!
Czas przygotowania1 godziny
4 porcje

Składniki
- Includes200g kaszy gryczanej, niepalonej
- Includes4 jajka
- Includes200g szpinaku
- Includes40g margaryny Flora Original
- Includes20g majeranku
- Includes3 liście laurowe
- Includes2 łyżki musztardy stołowej
- Includes30g bułki tartej
- Includesszczypta soli do smaku
- Includesłyżka oleju do wysmarowania foremek
Wskazówki
- Kaszę gryczaną zalewamy wodą na wysokość 2 cm ponad kaszę. Doprawiamy solą, liściem laurowym, majerankiem i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.
- W osobnym osolonym wrzątku blanszujemy szpinak. Odcedzamy i kroimy w mniejsze kawałki.
- Gdy kasza będzie już miękka, zdejmujemy z ognia. Nie powinna wchłonąć całego płynu. Dodajemy margarynę Flora Original i mieszamy aż się wszystko dobrze się połączy. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Rozbijamy jaja, mieszamy z kaszą i szpinakiem. Doprawiamy musztardą.
- Foremki smarujemy łyżką oleju, posypujemy bułką tartą.
- Do tak przygotowanych foremek wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 150?C przez 25 minut. Podajemy lekko ostudzone.
