Flan z kaszy gryczanej
Kasza – bardzo pożywne źródło energii! Spróbuj przygotować ją w mniej zwyczajny sposób!
Czas przygotowania1 godziny
4 porcje

Składniki
- 200g kaszy gryczanej, niepalonej
- 4 jajka
- 200g szpinaku
- 40g margaryny Flora Original
- 20g majeranku
- 3 liście laurowe
- 2 łyżki musztardy stołowej
- 30g bułki tartej
- szczypta soli do smaku
- łyżka oleju do wysmarowania foremek
Wartości odżywcze
Energy (kcal) | 0 kcal |
Energy (kJ) | 0 kJ |
Protein (g) | 0.0 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 0.0 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 0.0 g |
Sugar (g) | 0.0 g |
Fibre (g) | 0.0 g |
Fat (g) | 0.0 g |
Saturated fat (g) | 0.0 g |
Unsaturated fat (g) | 0.0 g |
Monounsaturated fat (g) | 0.0 g |
Polyunsaturated fat (g) | 0.0 g |
Trans fat (g) | 0.0 g |
Cholesterol (mg) | 0 mg |
Sodium (mg) | 0 mg |
Salt (g) | 0.00 g |
Vitamin A (IU) | 0 IU |
Vitamin C (mg) | 0.0 mg |
Calcium (mg) | 0 mg |
Iron (mg) | 0.00 mg |
Potassium (mg) | 0 mg |
Wskazówki
- Kaszę gryczaną zalewamy wodą na wysokość 2 cm ponad kaszę. Doprawiamy solą, liściem laurowym, majerankiem i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.
- W osobnym osolonym wrzątku blanszujemy szpinak. Odcedzamy i kroimy w mniejsze kawałki.
- Gdy kasza będzie już miękka, zdejmujemy z ognia. Nie powinna wchłonąć całego płynu. Dodajemy margarynę Flora Original i mieszamy aż się wszystko dobrze się połączy. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Rozbijamy jaja, mieszamy z kaszą i szpinakiem. Doprawiamy musztardą.
- Foremki smarujemy łyżką oleju, posypujemy bułką tartą.
- Do tak przygotowanych foremek wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 150?C przez 25 minut. Podajemy lekko ostudzone.