Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Flan z kaszy gryczanej

Kasza – bardzo pożywne źródło energii! Spróbuj przygotować ją w mniej zwyczajny sposób!
  • 1 godziny 15 minut
  • Czas przygotowania1 godziny
  • 4 porcje
recipe image Flan z kaszy gryczanej

Składniki

  • 200g kaszy gryczanej, niepalonej
  • 4 jajka
  • 200g szpinaku
  • 40g margaryny Flora Original
  • 20g majeranku
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki musztardy stołowej
  • 30g bułki tartej
  • szczypta soli do smaku
  • łyżka oleju do wysmarowania foremek

      Wskazówki

      1. Kaszę gryczaną zalewamy wodą na wysokość 2 cm ponad kaszę. Doprawiamy solą, liściem laurowym, majerankiem i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut.
      2. W osobnym osolonym wrzątku blanszujemy szpinak. Odcedzamy i kroimy w mniejsze kawałki.
      3. Gdy kasza będzie już miękka, zdejmujemy z ognia. Nie powinna wchłonąć całego płynu. Dodajemy margarynę Flora Original i mieszamy aż się wszystko dobrze się połączy. Odstawiamy do ostygnięcia.
      4. Rozbijamy jaja, mieszamy z kaszą i szpinakiem. Doprawiamy musztardą.
      5. Foremki smarujemy łyżką oleju, posypujemy bułką tartą.
      6. Do tak przygotowanych foremek wlewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 150?C przez 25 minut. Podajemy lekko ostudzone.