Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Lasagne ze szpinakiem i białym serkiem

Ten przepis zmodyfikowaliśmy dodając zamiast tłustego i bogatego w nasycone tłuszcze serka ricotta chudy twaróg.
Dzięki temu udało nam się ograniczyć zawartość złych tłuszczów o 5,7 g (28%GDA). Smak jest równie doskonały dzięki użyciu przypraw.
  • 1 godziny 10 minut
  • Czas przygotowania40 minut
  • 2 porcje
recipe image Lasagne ze szpinakiem i białym serkiem

Składniki

  • 160g makaronu lasagne
  • 250 g szpinaku
  • 200 g białego chudego sera
  • 40 g pomidorów suszonych
  • 20 g margaryny Flora Original
  • 50 g cebuli typu szalotka
  • 2 g gałki muszkatołowej
  • 2 jajka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 ostra papryka chilli
  • Szczypta soli i czarny pieprz do smaku

      Wskazówki

      1. Makaron zamocz na chwilę w gorącej wodzie i ułóż jedna warstwę w żaroodpornym naczyniu, posmarowanym wcześniej margaryną.
      2. Cebulę i chilli pokrój w drobna kosteczkę, krótko podsmaż na pozostałej margarynie, dodaj szpinak i gałkę muszkatołową.
      3. Szpinak pomieszaj z białym serem i podsmażonym szpinakiem. Dodaj pokrojone w kawałki suszone pomidory, jogurt i żółtka z dwóch jaj.
      4. Wszystko dopraw do smaku odrobiną soli i czarnego pieprzu.
      5. Powstałą w ten sposób masą przekładaj plastry lasagne.
      6. Całość umieść na 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180*C.