Farfalle z tuńczykiem, cytryną i burakami liściowymi
Farfalle z tuńczykiem, cytryną i burakami liściowymi.
Czas przygotowania20 minut
4 porcje

Składniki
- 300 g pełnoziarnistego makaronu typu farfalle (kokardki)
- 3 łyżki stołowe Flory Original
- 1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana
- 4 zmielone ząbki czosnku
- 1 duży pęk buraków liściowych, przyciętych i grubo posiekanych
- 170 g tuńczyka w sosie własnym
- ¼ łyżeczki każdej z przypraw: sól, mielony czarny pieprz i płatki chilli
- sok i skórka z jednej cytryny
- ¼ filiżanki posiekanych świeżych liści bazylii
- ½ filiżanki świeżo startego parmezanu
Wartości odżywcze
Energy (kcal) | 0 kcal |
Energy (kJ) | 0 kJ |
Protein (g) | 0.0 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 0.0 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 0.0 g |
Sugar (g) | 0.0 g |
Fibre (g) | 0.0 g |
Fat (g) | 0.0 g |
Saturated fat (g) | 0.0 g |
Unsaturated fat (g) | 0.0 g |
Monounsaturated fat (g) | 0.0 g |
Polyunsaturated fat (g) | 0.0 g |
Trans fat (g) | 0.0 g |
Cholesterol (mg) | 0 mg |
Sodium (mg) | 0 mg |
Salt (g) | 0.00 g |
Vitamin A (IU) | 0 IU |
Vitamin C (mg) | 0.0 mg |
Calcium (mg) | 0 mg |
Iron (mg) | 0.00 mg |
Potassium (mg) | 0 mg |
Wskazówki
- W dużym garnku ugotuj makaron we wrzącej wodzie, aż będzie miękki, a następnie odcedź.
- W dużym, szerokim garnku rozpuść na średnim ogniu 2 łyżki stołowe (30 ml) Flory Original i podsmażaj przez 5 minut cebulę i czosnek, aż będą miękkie.
- Dodaj buraki liściowe i podsmażaj przez około 3 minuty, mieszając, aż liście nieco się skurczą. Dodaj tuńczyka i mieszaj, aż całość będzie ciepła.
- Dodaj odcedzony makaron, pozostałą 1 łyżkę stołową (15 ml) Flory Original, sól, pieprz, płatki chilli, skórkę cytryny, sok z cytryny i parmezan.
- Dokładnie wymieszaj, by składniki równomiernie się połączyły i podawaj od razu.