Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Farfalle z tuńczykiem, cytryną i burakami liściowymi

Farfalle z tuńczykiem, cytryną i burakami liściowymi.
  • Czas gotowania15 minut
  • Czas przygotowania20 minut
  • 4 porcje
recipe image Farfalle z tuńczykiem, cytryną i burakami liściowymi

Składniki

  • 300 g pełnoziarnistego makaronu typu farfalle (kokardki)
  • 3 łyżki stołowe Flory Original
  • 1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana
  • 4 zmielone ząbki czosnku
  • 1 duży pęk buraków liściowych, przyciętych i grubo posiekanych
  • 170 g tuńczyka w sosie własnym
  • ¼ łyżeczki każdej z przypraw: sól, mielony czarny pieprz i płatki chilli
  • sok i skórka z jednej cytryny
  • ¼ filiżanki posiekanych świeżych liści bazylii
  • ½ filiżanki świeżo startego parmezanu

Wartości odżywcze

Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Wskazówki

  1. W dużym garnku ugotuj makaron we wrzącej wodzie, aż będzie miękki, a następnie odcedź.
  2. W dużym, szerokim garnku rozpuść na średnim ogniu 2 łyżki stołowe (30 ml) Flory Original i podsmażaj przez 5 minut cebulę i czosnek, aż będą miękkie.
  3. Dodaj buraki liściowe i podsmażaj przez około 3 minuty, mieszając, aż liście nieco się skurczą. Dodaj tuńczyka i mieszaj, aż całość będzie ciepła.
  4. Dodaj odcedzony makaron, pozostałą 1 łyżkę stołową (15 ml) Flory Original, sól, pieprz, płatki chilli, skórkę cytryny, sok z cytryny i parmezan.
  5. Dokładnie wymieszaj, by składniki równomiernie się połączyły i podawaj od razu.