Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Farfalle z tuńczykiem, cytryną i burakami liściowymi

Farfalle z tuńczykiem, cytryną i burakami liściowymi.
  • 35 minut
  • Czas przygotowania20 minut
  • 4 porcje
recipe image Farfalle z tuńczykiem, cytryną i burakami liściowymi

Składniki

  • 300 g pełnoziarnistego makaronu typu farfalle (kokardki)
  • 3 łyżki stołowe Flory Original
  • 1 średniej wielkości cebula, drobno posiekana
  • 4 zmielone ząbki czosnku
  • 1 duży pęk buraków liściowych, przyciętych i grubo posiekanych
  • 170 g tuńczyka w sosie własnym

      Wskazówki

      1. W dużym garnku ugotuj makaron we wrzącej wodzie, aż będzie miękki, a następnie odcedź.
      2. W dużym, szerokim garnku rozpuść na średnim ogniu 2 łyżki stołowe (30 ml) Flory Original i podsmażaj przez 5 minut cebulę i czosnek, aż będą miękkie.
      3. Dodaj buraki liściowe i podsmażaj przez około 3 minuty, mieszając, aż liście nieco się skurczą. Dodaj tuńczyka i mieszaj, aż całość będzie ciepła.
      4. Dodaj odcedzony makaron, pozostałą 1 łyżkę stołową (15 ml) Flory Original, sól, pieprz, płatki chilli, skórkę cytryny, sok z cytryny i parmezan.
      5. Dokładnie wymieszaj, by składniki równomiernie się połączyły i podawaj od razu.