Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Zupa porowo-ziemniaczana

Zupa porowo-ziemniaczana jest klasyczną potrawą rozgrzewającą. To kremowe, delikatne i smakowite danie.
  • 35 minut
  • Czas przygotowania15 minut
  • 4 porcje
recipe image Zupa porowo-ziemniaczana

Składniki

  • 2 łyżki stołowe margaryny Flora Original
  • 3 średniej wielkości pory, pokrojone w plasterki, tylko biała część
  • 250 ml wrzątku
  • 1 drobiowa kostka rosołowa Knorr
  • 3 średniej wielkości ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 3 średniej wielkości marchewki, pokrojone w plasterki
  • ½ łyżeczki suszonych liści majeranku
  • ½ łyżeczki suszonych liści tymianku
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki mąki uniwersalnej
  • 500 ml odtłuszczonego mleka

      Wskazówki

      1. Roztop margarynę w dużym garnku na średnim ogniu.
      2. Podsmażaj pory przez 3 do 5 minut lub do momentu, aż będą miękkie. Dodaj wodę, kostkę rosołową, ziemniaki, marchewkę, majeranek, tymianek i pieprz. Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut lub do momentu, aż warzywa będą miękkie.
      3. Rozpuść mąkę w zimnym mleku i, mieszając, wlej do garnka. Gotuj, od czasu do czasu mieszając, aż zupa zgęstnieje. Nalej do talerzy i posyp posiekaną natką pietruszki, wedle uznania.