Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Zupa brokułowa ze szpinakiem i niebieskim serem

Pyszna zupa w pięknym, zielonym kolorze.
  • 17 minut
  • Czas przygotowania10 minut
  • 4 porcje
recipe image Zupa brokułowa ze szpinakiem i niebieskim serem

Składniki

  • 1 brokuł
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 80g sera pleśniowego typu blue
  • 40g margaryny Flora Light
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 80g pestek słonecznika
  • szczypta pieprzu do smaku

      Wskazówki

      1. Z brokułów wytnij różyczki. Korzenie pokrój w mniejsze kawałki.
      2. Na suchej patelni upraż pestki słonecznika aż nabiorą rumianego koloru. Odstaw.
      3. Zagotuj bulion, dodaj liście tymianku, a następnie brokuły. Gotuj ok. 7 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj margarynę Flora Light i dobrze zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
      4. Zupę podawaj natychmiast, aby nie straciła zielonego koloru; posyp ją pokruszonym serem i prażonymi pestkami słonecznika.