Zupa brokułowa ze szpinakiem i niebieskim serem
Pyszna zupa w pięknym, zielonym kolorze.
Czas przygotowania10 minut
4 porcje

Składniki
- 1 brokuł
- 500ml bulionu warzywnego
- 80g sera pleśniowego typu blue
- 40g margaryny Flora Light
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 80g pestek słonecznika
- szczypta pieprzu do smaku
Wartości odżywcze
Energy (kcal) | 0 kcal |
Energy (kJ) | 0 kJ |
Protein (g) | 0.0 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 0.0 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 0.0 g |
Sugar (g) | 0.0 g |
Fibre (g) | 0.0 g |
Fat (g) | 0.0 g |
Saturated fat (g) | 0.0 g |
Unsaturated fat (g) | 0.0 g |
Monounsaturated fat (g) | 0.0 g |
Polyunsaturated fat (g) | 0.0 g |
Trans fat (g) | 0.0 g |
Cholesterol (mg) | 0 mg |
Sodium (mg) | 0 mg |
Salt (g) | 0.00 g |
Vitamin A (IU) | 0 IU |
Vitamin C (mg) | 0.0 mg |
Calcium (mg) | 0 mg |
Iron (mg) | 0.00 mg |
Potassium (mg) | 0 mg |
Wskazówki
- Z brokułów wytnij różyczki. Korzenie pokrój w mniejsze kawałki.
- Na suchej patelni upraż pestki słonecznika aż nabiorą rumianego koloru. Odstaw.
- Zagotuj bulion, dodaj liście tymianku, a następnie brokuły. Gotuj ok. 7 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj margarynę Flora Light i dobrze zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem.
- Zupę podawaj natychmiast, aby nie straciła zielonego koloru; posyp ją pokruszonym serem i prażonymi pestkami słonecznika.