Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka

Nieco inna zupa ogórkowa! Świeży ogórek w towarzystwie skrzydełek kurczaka!
  • 1 godziny 20 minut
  • Czas przygotowania40 minut
  • 4 porcje
recipe image Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka

Składniki

  • 4 skrzydełka kurczaka
  • 1 marchewka - 100 g
  • ½ pietruszki – 50 g
  • ¼ selera – 50 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziemniaki – 200 g
  • 4 ziarnka pieprzu
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 cały zielony ogórek - 200 g
  • 1 cebula – 40 g
  • kawałek pora (biała część) - 40 g
  • 1 cytryna
  • 40 g margaryny Flora Original
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 g soli

      Wskazówki

      1. Warzywa, ziemniaki, cebulę i pora pokrój w małą kosteczkę. Marchew, selera i pietruszkę zetrzyj na tarce.
      2. W garnku, w którym zazwyczaj gotujesz zupę, rozgrzej olej, rozpuść margarynę wrzuć warzywa i zeszklij je smażąc na wolnym ogniu przez chwilę. Dodaj opłukane skrzydełka z kurczaka.
      3. Całość zalej zimną wodą (1l). Wywar doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy.
      4. Zupę gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. W tym czasie obierz ogórka i zetrzyj go na tarce, posiekaj koperek, wyciśnij sok z cytryny.
      5. Jogurt wymieszaj w misce z łyżeczką mąki ziemniaczanej, ogórkiem i koperkiem. Dodaj odrobinę gorącej zupy, po czym całość wlej do garnka dokładnie mieszając.
      6. Zupę doprowadź do wrzenia i natychmiast odstaw na bok.
      7. Gotową zupę dopraw do smaku sokiem z cytryny i dla podkreślenia smaku dodaj łyżkę margaryny – mieszaj chwilę, aby margaryna połączyła się z zupą. Jeśli zachodzi taka potrzeba dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.