use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka

Nieco inna zupa ogórkowa! Świeży ogórek w towarzystwie skrzydełek kurczaka!
  • 1 godziny 20 minut
  • Czas przygotowania40 minut
  • 4 porcje
recipe image Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka

Składniki

  • 4 skrzydełka kurczaka
  • 1 marchewka - 100 g
  • ½ pietruszki – 50 g
  • ¼ selera – 50 g
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziemniaki – 200 g
  • 4 ziarnka pieprzu
  • 4 ziarnka ziela angielskiego
  • 1 cały zielony ogórek - 200 g
  • 1 cebula – 40 g
  • kawałek pora (biała część) - 40 g
  • 1 cytryna
  • 40 g margaryny Flora Original
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 g soli

      Wskazówki

      1. Warzywa, ziemniaki, cebulę i pora pokrój w małą kosteczkę. Marchew, selera i pietruszkę zetrzyj na tarce.
      2. W garnku, w którym zazwyczaj gotujesz zupę, rozgrzej olej, rozpuść margarynę wrzuć warzywa i zeszklij je smażąc na wolnym ogniu przez chwilę. Dodaj opłukane skrzydełka z kurczaka.
      3. Całość zalej zimną wodą (1l). Wywar doprowadź do wrzenia, zbierz powstałą pianę, dodaj przyprawy.
      4. Zupę gotuj na wolnym ogniu przez 40 minut. W tym czasie obierz ogórka i zetrzyj go na tarce, posiekaj koperek, wyciśnij sok z cytryny.
      5. Jogurt wymieszaj w misce z łyżeczką mąki ziemniaczanej, ogórkiem i koperkiem. Dodaj odrobinę gorącej zupy, po czym całość wlej do garnka dokładnie mieszając.
      6. Zupę doprowadź do wrzenia i natychmiast odstaw na bok.
      7. Gotową zupę dopraw do smaku sokiem z cytryny i dla podkreślenia smaku dodaj łyżkę margaryny – mieszaj chwilę, aby margaryna połączyła się z zupą. Jeśli zachodzi taka potrzeba dopraw do smaku świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli.