Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Zupa kalafiorowa z wędzoną makrelą

Kalafior to jedno z najcenniejszych warzyw pod względem wartości odżywczych! Jest lekkostrawny, niskokaloryczny, a według naszego przepisu jest po prostu pycha! Do tego makrela, która jest źródłem kwasów omega-3!
  • 35 minut
  • Czas przygotowania25 minut
  • 4 porcje
recipe image Zupa kalafiorowa z wędzoną makrelą

Składniki

  • 1 główka kalafiora
  • 0,5l jasnego bulionu warzywnego
  • 1 bulwa selera (ok. 200g)
  • 20g musztardy Dijon
  • 0,5l chudego mleka
  • 40g Flory Light
  • 2 filety wędzonej makreli
  • pieprz biały (szczypta do smaku)
  • kilka listków posiekanej natki pietruszki

      Wskazówki

      1. Kalafiora oczyść. Wykrój małe różyczki, odrzuć łodygi i liście. Selera obierz, pokrój w mniejsze kawałki.
      2. Zagotuj bulion, dodaj warzywa i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie wlej mleko i ponownie gotuj aż warzywa będą miękkie.
      3. Dopraw pieprzem, musztardą i zmiksuj. Przetrzyj przez sito. Dodaj Florę Light.
      4. Makrelę oczyść ze skóry i ości. Podziel na mniejsze kawałki.
      5. Zupę podawaj w miseczkach z wędzona makrelą na wierzchu, posypaną natką pietruszki.