Zupa kalafiorowa z wędzoną makrelą
Kalafior to jedno z najcenniejszych warzyw pod względem wartości odżywczych! Jest lekkostrawny, niskokaloryczny, a według naszego przepisu jest po prostu pycha! Do tego makrela, która jest źródłem kwasów omega-3!
Czas gotowania10 minut
Czas przygotowania25 minut
4 porcje

Składniki
- 1 główka kalafiora
- 0,5l jasnego bulionu warzywnego
- 1 bulwa selera (ok. 200g)
- 20g musztardy Dijon
- 0,5l chudego mleka
- 40g Flory Light
- 2 filety wędzonej makreli
- pieprz biały (szczypta do smaku)
- kilka listków posiekanej natki pietruszki
Wartości odżywcze
Energy (kcal) | 0 kcal |
Energy (kJ) | 0 kJ |
Protein (g) | 0.0 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 0.0 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 0.0 g |
Sugar (g) | 0.0 g |
Fibre (g) | 0.0 g |
Fat (g) | 0.0 g |
Saturated fat (g) | 0.0 g |
Unsaturated fat (g) | 0.0 g |
Monounsaturated fat (g) | 0.0 g |
Polyunsaturated fat (g) | 0.0 g |
Trans fat (g) | 0.0 g |
Cholesterol (mg) | 0 mg |
Sodium (mg) | 0 mg |
Salt (g) | 0.00 g |
Vitamin A (IU) | 0 IU |
Vitamin C (mg) | 0.0 mg |
Calcium (mg) | 0 mg |
Iron (mg) | 0.00 mg |
Potassium (mg) | 0 mg |
Wskazówki
- Kalafiora oczyść. Wykrój małe różyczki, odrzuć łodygi i liście. Selera obierz, pokrój w mniejsze kawałki.
- Zagotuj bulion, dodaj warzywa i gotuj pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie wlej mleko i ponownie gotuj aż warzywa będą miękkie.
- Dopraw pieprzem, musztardą i zmiksuj. Przetrzyj przez sito. Dodaj Florę Light.
- Makrelę oczyść ze skóry i ości. Podziel na mniejsze kawałki.
- Zupę podawaj w miseczkach z wędzona makrelą na wierzchu, posypaną natką pietruszki.