Zupa z dyni piżmowej i szpinaku
Czy wiesz, że dynia piżmowa jest rodzajem kabaczka? Smakuje podobnie jak dynia. Ta pyszna zupa zawiera także szpinak, co czyni ją jeszcze lepszą i zdrowszą.
Czas przygotowania20 minut
4 porcje

Składniki
- 1½ łyżki Flory Original
- 1 por (tylko części jasnozielone i białe), pokrojony na plasterki
- 2 ząbki czosnku, zmielone
- ¼ łyżeczki pikantnych płatków chilli
- 1 łyżeczka mielonego kminu
- 500 ml dyni piżmowej, obranej, bez nasion, pokrojonej w kostkę
- 1 mała marchewka, obrana i pokrojona w kostkę
- 1litr bulionu drobiowego
- 500 ml liści młodego szpinaku, grubo posiekanego
- 50 ml posiekanej świeżej kolendry, opcjonalnie ostry sos paprykowy do smaku
Wskazówki
- W dużym rondlu lub garnku roztop margarynę na średnim ogniu. Dodaj pory i czosnek. Podsmażaj przez 3 minuty, aż zmiękną i będą aromatyczne.
- Dodaj płatki chilli, kmin, dynię piżmową i marchewki, mieszając przez 1 minutę.
- Dodaj bulion; doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 25-30 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Dodaj szpinak i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 2-3 minuty.
- Dopraw do smaku ostrym sosem paprykowym i udekoruj posiekanym świeżym wedle uznania.
