use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Bułka polna wieloziarnista

Śniadaniowi Roślinożercy z erVegan
  • 1 godziny 10 minut
  • Czas przygotowania50 minut
  • 10 porcje
recipe image Bułka polna wieloziarnista

Składniki

      Wskazówki

      1. W małej misce zrób zaczyn z drożdży, cukru i 2 łyżek napoju sojowego. Odstaw go na kilkanaście minut, aż drożdże zaczną pracować.
      2. Mąkę pszenną i mąkę owsianą przesiej z solą do dużej misy (najlepiej blendera planetarnego).
      3. Ziarna i pestki podpraż na suchej patelni, posiekaj i dodaj do dużej misy.
      4. Do dobrze wymieszanych składników suchych dodaj składniki mokre – napój sojowy i wyrośnięty zaczyn. Ciasto wyrabiaj kilka minut, pozwalając mu na rozpulchnienie się i pochłonięcie płynów. Powinno być miękkie i sprężyste, jeśli będzie zbyt ciężkie, dodaj odrobinę więcej płynu, aby bułki odpowiednio urosły.
      5. Przykryj miskę wilgotną ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
      6. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, uderz w nie delikatnie pięścią, aby je odgazować. Wyrób je chwilę na płaskim i czystym blacie, w razie konieczności podsypując mąką.
      7. Podziel ciasto na 10 równych części, uformuj z nich gładkie kule i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
      8. Przykryj je ponownie wilgotną ściereczką i odstaw na 40 minut do wyrośnięcia.
      9. Wyrośnięte bułeczki posmaruj odrobiną napoju sojowego ze szczyptą cukru i posyp płatkami owsianymi i siemieniem lnianym.
      10. Bułeczki piecz w nagrzanym do 200°C piekarniku przez około 20 minut, aż będą chrupiące i lekko rumiane. Odstaw do ostygnięcia i przygotuj pyszne kanapki z propozycji naszych przepisów. Smacznego!