Kanapka z kiszoną rzodkiewką, plastrami jabłka, rukolą i słonecznikiem
Śniadaniowi Roślinożercy z erVegan
Czas przygotowania5 minut
2 porcje

Składniki
Składniki na 2 kanapki:
- 2 bułki polne wieloziarniste z naszego przepisu
- 2 łyżeczki margaryny Flora Light
- 1 pęczek rzodkiewki
- 3–4 łyżki soku z cytryny
- 1–2 małe słodkie jabłka
- 2 garści rukoli
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- sól, pieprz
Wskazówki
- Od rzodkiewek odetnij liście, zostawiając tylko małe różowe bulwy, następnie pokrój je na cienkie plasterki. Zalej sokiem z cytryny z dodatkiem soli i odstaw na kilka godzin, a najlepiej dni w ciepłe miejsce w kuchni, aby się lekko zakisiły.
- Bułki przekrój na dwie części, posmaruj je margaryną Flora. Na wierzchu połóż liście rukoli, pokrojone w plastry jabłko, a na sam koniec – ukiszoną wcześniej rzodkiewkę. Nadzienie kanapki posyp posiekanymi ziarnami słonecznika i dopraw pieprzem do smaku. Smacznego!
