Kanapka z tofu à la pastą jajeczną z sałatą, pomidorem, ogórkiem i kiełkami słonecznika
Śniadaniowi Roślinożercy z erVegan
Czas przygotowania5 minut
2 porcje

Składniki
- 2 bułki polne z naszego przepisu
- 2 łyżeczki margaryny Flora Light
- 1 kostka tofu naturalnego (180 g)
- 1 pęczek szczypiorku
- 3–4 łyżki wegańskiego majonezu
- niepełna 1 łyżeczka soli czarnej (kala namak)
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
- 1 pomidor
- ½ zielonego ogórka
- ½ opakowania kiełków słonecznika
- sól, pieprz
Wartości odżywcze
Energy (kcal) | 0 kcal |
Energy (kJ) | 0 kJ |
Protein (g) | 0.0 g |
Carbohydrate incl. fibre (g) | 0.0 g |
Carbohydrate excl. fibre (g) | 0.0 g |
Sugar (g) | 0.0 g |
Fibre (g) | 0.0 g |
Fat (g) | 0.0 g |
Saturated fat (g) | 0.0 g |
Unsaturated fat (g) | 0.0 g |
Monounsaturated fat (g) | 0.0 g |
Polyunsaturated fat (g) | 0.0 g |
Trans fat (g) | 0.0 g |
Cholesterol (mg) | 0 mg |
Sodium (mg) | 0 mg |
Salt (g) | 0.00 g |
Vitamin A (IU) | 0 IU |
Vitamin C (mg) | 0.0 mg |
Calcium (mg) | 0 mg |
Iron (mg) | 0.00 mg |
Potassium (mg) | 0 mg |
Wskazówki
- Tofu pokrusz dłońmi do małej miski lub ugnieć je widelcem, aż uzyskasz drobne kawałki przypominające ugotowane i posiekane białko jaja. Dodaj do niego majonez, musztardę, pomidora pokrojonego w kostkę i pieprz. Wszystko porządnie wymieszaj i dopraw solą kala namak aż do uzyskania charakterystycznego jajecznego posmaku. Na sam koniec dodaj drobno posiekany szczypiorek.
- Bułki przekrój na pół, posmaruj je margaryną Flora. Następnie rozsmaruj pastę à la jajeczną, ułóż ogórek i kiełki. Smacznego!