Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Cielęcina z pomarańczowo-jogurtowym sosem

Kolejny smaczny pomysł na ograniczenie „złych” tłuszczów. Cielęcina użyta w tym przepisie zawiera 4 razy mniej tłuszczów nasyconych niż schab wieprzowy. Nie dodawaliśmy soli tylko aromatyczne przyprawy – efekt mniam – pycha sprawdźcie sami!
  • Czas gotowania45 minut
  • Czas przygotowania1 godziny 0 minut
  • 2 porcje
recipe image Cielęcina z pomarańczowo-jogurtowym sosem

Składniki

  • 300g cielęciny bez kości z dowolnej części (np. sznyclówki)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • ½ selera
  • 20 g margaryny Flora Original
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 ml jogurtu naturalnego 1% tłuszczu
  • 20g świeżej szałwii
  • 20g świeżego tymianku
  • 20 g świeżej bazyli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pomarańcza

Wartości odżywcze

Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Wskazówki

  1. Cielęcinę i czosnek zalej 400ml zimnej wody, dodaj pokrojone w kostkę warzywa i gotuj około 40 minut pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
  2. W garnuszku rozpuść margarynę, dodaj do niej łyżkę maki, pomieszaj. Do tak przygotowanej zasmażki dodaj pozostały z duszenia wywar. Rozprowadź go dokładnie, gotuj około 5 minut.
  3. Do sosu dodaj otartą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty z owocu sok.
  4. Sos pomieszaj z jogurtem, dodaj posiekane zioła (już nie gotuj), dodaj również, na powrót, pokrojone w kostkę warzywa.
  5. Mięso pokrój na porcje i serwuj ułożone na sosie.