Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Cielęcina z pomarańczowo-jogurtowym sosem

Kolejny smaczny pomysł na ograniczenie „złych” tłuszczów. Cielęcina użyta w tym przepisie zawiera 4 razy mniej tłuszczów nasyconych niż schab wieprzowy. Nie dodawaliśmy soli tylko aromatyczne przyprawy – efekt mniam – pycha sprawdźcie sami!
  • 1 godziny 45 minut
  • Czas przygotowania1 godziny
  • 2 porcje
recipe image Cielęcina z pomarańczowo-jogurtowym sosem

Składniki

  • 300g cielęciny bez kości z dowolnej części (np. sznyclówki)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • ½ selera
  • 20 g margaryny Flora Original
  • 1 łyżka mąki pszennej

      Wskazówki

      1. Cielęcinę i czosnek zalej 400ml zimnej wody, dodaj pokrojone w kostkę warzywa i gotuj około 40 minut pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
      2. W garnuszku rozpuść margarynę, dodaj do niej łyżkę maki, pomieszaj. Do tak przygotowanej zasmażki dodaj pozostały z duszenia wywar. Rozprowadź go dokładnie, gotuj około 5 minut.
      3. Do sosu dodaj otartą skórkę z pomarańczy i wyciśnięty z owocu sok.
      4. Sos pomieszaj z jogurtem, dodaj posiekane zioła (już nie gotuj), dodaj również, na powrót, pokrojone w kostkę warzywa.
      5. Mięso pokrój na porcje i serwuj ułożone na sosie.