Kanapka meksykańska z pomidorowym gulaszem fasolowym, kukurydzą i kolendrą
Śniadaniowi Roślinożercy z erVegan
Czas przygotowania10 minut
2 porcje

Składniki
Składniki na 2 kanapki:
- 2 bułki polne z naszego przepisu
- 2 łyżeczki margaryny Flora Gold
- 1 szklanka passaty pomidorowej (przecieru)
- 1 szklanka namoczonej i ugotowanej czerwonej fasoli (lub gotowej z puszki)
- ½ szklanki kukurydzy z puszki lub obsiekanej z ugotowanej kolby
- ½ awokado
- pęczek kolendry
- sól, pieprz
Wskazówki
- Na wstępie przygotuj szybki i prosty gulasz fasolowy: w suchym rondelku podpraż fasolę, aż zacznie skwierczeć, a następnie dodaj do niej kukurydzę. Do rondelka wlej passatę pomidorową i gotuj około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw go solą i pieprzem do smaku i dodaj posiekane awokado.
- Bułeczki przekrój na pół i każdą z nich posmaruj margaryną Flora. Na jednej połówce rozłóż poszarpaną kolendrę, dodaj 2–3 łyżki gulaszu, ponownie posyp listkami kolendry i nałóż drugą część bułki. Tak przygotowane kanapki ugnieć z góry, aby wszystko się ładnie połączyło. Możesz zjeść je od razu na ciepło lub zawinąć w papier śniadaniowy i zjeść poza domem. Smacznego!
