Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Kebab z kurczaka z ryżem pełnym klejnotów

Przepyszny przepis na kurczaka, który wygląda równie znakomicie, jak smakuje.
  • Czas gotowania25 minut
  • Czas przygotowania1 godziny 14 minut
  • 4 porcje
recipe image Kebab z kurczaka z ryżem pełnym klejnotów

Składniki

  • 2 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka stołowa octu ryżowego lub winnego
  • 550 g piersi z kurczaka, bez skórki, pokrojonych w kostkę
  • 1 mała czerwona papryka z usuniętymi ziarenkami, pokrojona na kawałki
  • 1 zielona papryka z usuniętymi ziarenkami, pokrojona na kawałki
  • 1 cebula, pokrojona na ćwiartki
  • 25 g Flory Original
  • 350 g ryżu długoziarnistego
  • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka stołowa rodzynek
  • 1 łyżka stołowa świeżej posiekanej natki pietruszki i/lub selera naciowego
  • sok z cytryny do smaku

Wartości odżywcze

Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Wskazówki

  1. Połącz wszystkie składniki marynaty w dużej misce, dodaj kurczaka, mieszając; przykryj marynatę na co najmniej 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.
  2. Nabij kawałki kurczaka na 8 patyczków, pomiędzy poszczególnymi kawałkami umieszczając kawałki czerwonej i zielonej papryki oraz cebuli.
  3. Najpierw posmaruj kebaby 1 łyżką stołową Flory Original, a następnie grilluj przez 12-15 minut, często obracając, aż do momentu, gdy są gotowe.
  4. W międzyczasie, ugotuj ryż zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu i odcedź.
  5. Podgrzej w garnku pozostałą część Flory, dodaj czerwoną cebulę i duś przez 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż do momentu, gdy składniki będą miękkie, ale nie brązowe.
  6. Dodaj ugotowany ryż razem z rodzynkami i zamieszaj, by podgrzać całość.
  7. Dodaj pokrojoną natkę pietruszki lub selera naciowego do mieszaniny ryżu i dodaj odrobinę soku z cytryny do smaku. Podaj kebab na ryżu.