Kebab z kurczaka z ryżem pełnym klejnotów
Przepyszny przepis na kurczaka, który wygląda równie znakomicie, jak smakuje.
Czas przygotowania1 godziny 14 minut
4 porcje

Składniki
Marynata:
- 2 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
- 1 łyżka stołowa octu ryżowego lub winnego
Kebaby:
- 550 g piersi z kurczaka, bez skórki, pokrojonych w kostkę
- 1 mała czerwona papryka z usuniętymi ziarenkami, pokrojona na kawałki
- 1 zielona papryka z usuniętymi ziarenkami, pokrojona na kawałki
- 1 cebula, pokrojona na ćwiartki
- 25 g Flory Original
Ryż:
- 350 g ryżu długoziarnistego
- 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
- 1 łyżka stołowa rodzynek
- 1 łyżka stołowa świeżej posiekanej natki pietruszki i/lub selera naciowego
- sok z cytryny do smaku
Wskazówki
- Połącz wszystkie składniki marynaty w dużej misce, dodaj kurczaka, mieszając; przykryj marynatę na co najmniej 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.
- Nabij kawałki kurczaka na 8 patyczków, pomiędzy poszczególnymi kawałkami umieszczając kawałki czerwonej i zielonej papryki oraz cebuli.
- Najpierw posmaruj kebaby 1 łyżką stołową Flory Original, a następnie grilluj przez 12-15 minut, często obracając, aż do momentu, gdy są gotowe.
- W międzyczasie, ugotuj ryż zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu i odcedź.
- Podgrzej w garnku pozostałą część Flory, dodaj czerwoną cebulę i duś przez 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż do momentu, gdy składniki będą miękkie, ale nie brązowe.
- Dodaj ugotowany ryż razem z rodzynkami i zamieszaj, by podgrzać całość.
- Dodaj pokrojoną natkę pietruszki lub selera naciowego do mieszaniny ryżu i dodaj odrobinę soku z cytryny do smaku. Podaj kebab na ryżu.
