use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Kebab z kurczaka z ryżem pełnym klejnotów

Przepyszny przepis na kurczaka, który wygląda równie znakomicie, jak smakuje.
  • 1 godziny 39 minut
  • Czas przygotowania1 godziny 14 minut
  • 4 porcje
recipe image Kebab z kurczaka z ryżem pełnym klejnotów

Składniki

Marynata:
  • 2 łyżki stołowe jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka stołowa octu ryżowego lub winnego
Kebaby:
  • 550 g piersi z kurczaka, bez skórki, pokrojonych w kostkę
  • 1 mała czerwona papryka z usuniętymi ziarenkami, pokrojona na kawałki
  • 1 zielona papryka z usuniętymi ziarenkami, pokrojona na kawałki
  • 1 cebula, pokrojona na ćwiartki
  • 25 g Flory Original
Ryż:
  • 350 g ryżu długoziarnistego
  • 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1 łyżka stołowa rodzynek
  • 1 łyżka stołowa świeżej posiekanej natki pietruszki i/lub selera naciowego
  • sok z cytryny do smaku

      Wskazówki

      1. Połącz wszystkie składniki marynaty w dużej misce, dodaj kurczaka, mieszając; przykryj marynatę na co najmniej 1 godzinę, od czasu do czasu mieszając.
      2. Nabij kawałki kurczaka na 8 patyczków, pomiędzy poszczególnymi kawałkami umieszczając kawałki czerwonej i zielonej papryki oraz cebuli.
      3. Najpierw posmaruj kebaby 1 łyżką stołową Flory Original, a następnie grilluj przez 12-15 minut, często obracając, aż do momentu, gdy są gotowe.
      4. W międzyczasie, ugotuj ryż zgodnie z instrukcjami podanymi na opakowaniu i odcedź.
      5. Podgrzej w garnku pozostałą część Flory, dodaj czerwoną cebulę i duś przez 3-5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż do momentu, gdy składniki będą miękkie, ale nie brązowe.
      6. Dodaj ugotowany ryż razem z rodzynkami i zamieszaj, by podgrzać całość.
      7. Dodaj pokrojoną natkę pietruszki lub selera naciowego do mieszaniny ryżu i dodaj odrobinę soku z cytryny do smaku. Podaj kebab na ryżu.