Kremowy szpinak na śniadanie
Szpinak mało komu kojarzy się z potrawą śniadaniową. Ten przepis sprawi, że zmienisz swoje podejście do tego warzywa!
Czas przygotowania20 minut
8 porcje

Składniki
- 350 g szpinaku mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml mleka 2%
- 2 łyżki mąki pszennej (50 g)
- 40 g margaryny Flora Original
- 3 łyżki sosu tabasco
- 1 cebula (100 g) pokrojona w kostkę
- 1g gałki muszkatołowej
- 1g ostrej papryki w proszku
- 4 kromki chleba żytniego pokrojone w kostkę i upieczone w piekarniku
- 2 łyżki oleju roślinnego
Wskazówki
- W garnku o szerokim dnie rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę i czosnek, dodaj przyprawy w proszku (gałkę, ostrą paprykę). Wszystko razem smaż chwilę.
- Dodaj szpinak, przesmaż go przez około 3 minuty. Całość zalej mlekiem i doprowadź do wrzenia.
- W oddzielnym garnku rozpuść margarynę, dodaj do niej mąkę, pomieszaj dokładnie i połącz z ze szpinakiem.
- Gęstą pastę zmiksuj w malakserze, dopraw do smaku tabasco, przełóż na talerze i podawaj z grzankami z chleba żytniego.
