Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Kremowy szpinak na śniadanie

Szpinak mało komu kojarzy się z potrawą śniadaniową. Ten przepis sprawi, że zmienisz swoje podejście do tego warzywa!
  • Czas gotowania
  • Czas przygotowania
  • 8 porcje
recipe image Kremowy szpinak na śniadanie

Składniki

  • 350 g szpinaku mrożonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml mleka 2%
  • 2 łyżki mąki pszennej (50 g)
  • 40 g margaryny Flora Original
  • 3 łyżki sosu tabasco
  • 1 cebula (100 g) pokrojona w kostkę
  • 1g gałki muszkatołowej
  • 1g ostrej papryki w proszku
  • 4 kromki chleba żytniego pokrojone w kostkę i upieczone w piekarniku
  • 2 łyżki oleju roślinnego

Wartości odżywcze

Energy (kcal)0 kcal
Energy (kJ)0 kJ
Protein (g)0.0 g
Carbohydrate incl. fibre (g)0.0 g
Carbohydrate excl. fibre (g)0.0 g
Sugar (g)0.0 g
Fibre (g)0.0 g
Fat (g)0.0 g
Saturated fat (g)0.0 g
Unsaturated fat (g)0.0 g
Monounsaturated fat (g)0.0 g
Polyunsaturated fat (g)0.0 g
Trans fat (g)0.0 g
Cholesterol (mg)0 mg
Sodium (mg)0 mg
Salt (g)0.00 g
Vitamin A (IU)0 IU
Vitamin C (mg)0.0 mg
Calcium (mg)0 mg
Iron (mg)0.00 mg
Potassium (mg)0 mg

Wskazówki

  1. W garnku o szerokim dnie rozgrzej olej, podsmaż na nim cebulę i czosnek, dodaj przyprawy w proszku (gałkę, ostrą paprykę). Wszystko razem smaż chwilę.
  2. Dodaj szpinak, przesmaż go przez około 3 minuty. Całość zalej mlekiem i doprowadź do wrzenia.
  3. W oddzielnym garnku rozpuść margarynę, dodaj do niej mąkę, pomieszaj dokładnie i połącz z ze szpinakiem.
  4. Gęstą pastę zmiksuj w malakserze, dopraw do smaku tabasco, przełóż na talerze i podawaj z grzankami z chleba żytniego.